Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smedernas Michael Jepsen Jensen (gul) och Rospiggarnas Jacob Thorssell (blå).

Smederna och Dackarna i SM-final

Det blir Smederna mot Dackarna i SM-finalen i speedway. Men det blev dramatiskt när finalmotståndarna skulle koras. Smederna lyckades vända ett underläge med hela tolv poäng från den första semifinalen mot Rospiggarna efter en imponerande inats på bortaplan.

Smederna är i SM-final för andra året i rad. Det regerande mästarlaget var dock långt ifrån favoriter till att knipa den ena finalplatsen efter att man förlorat den fösta semifinalen hemma i Eskilstuna med 39–51.

Rospiggarna hade därmed ett strålande utgångsläge inför avgörandet i Hallstavik. Men efter tio omgångar hade Smederna kämpat sig tillbaka till likaläge i totalen genom ledning med 36–24 i matchen. Michael Jepsen Jensen visade vägen tillsammans med Fredrik Lindgren som var bästa poängplockare hos gästerna.

Rafflande slut

Inför nomineringsheaten hade Smederna vänt på dubbelmötet och skaffat sig en ledning med två poäng vilket bäddade för ett otroligt spännande avgörande.

När Niels-Kristian Iversen och Michael Jepsen Jensen då fixade en femetta i heat 14 var det klart: Smederna hade vänt på dubbelmötet och stod till slut som segrare med 52–38 (totalt 91–89).

- Jag tror att många hade räknat ut oss, men du kan se på fansen här att de trodde lite mer på oss än vad de gjorde i finalen förra året, säger Jepsen Jensen i en lajvsändning på klubbens Facebook-sida.

- Det är bara helt otroligt att få laget att jobba tillsammans och komma härifrån med en seger som den vi fixar här i dag.

Kasprzak kvällens förare

För Dackarna blev vägen till finalen inte lika dramatisk. Målilla-laget hade råd att förlora med åtta poäng borta mot Västervik och även om hemmalaget inledde bäst var det till slut Dackarna som tog över.

Efter att Krzysztof Kasprzak tillsammans med Hans Andersen fixade Dackarnas första femetta i det åttonde heatet satte sig gästerna i förarsätet och tog ledningen för första gången i matchen efter heat nio.

Ledningen bestod och Krzysztof Kasprzak, som kom in i veckan som ersättare för skadade Patryk Dudek, fortsatte att vara kvällens förare med totalt 12 inkörda poäng. Dackarna vann matchen med 50–40 och tog sig till final med totalt 99–81.

Dackarna inleder finalserien på hemmaplan på tisdag.