Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Rissveds. Arkivbild.

SOK: Vi kunde gjort mer för Rissveds

Jenny Rissveds har haft en tung period efter OS-guldet för två år sedan. Sveriges olympiska kommitté, SOK, är självkritisk i sitt eget agerande gällande stöd och råd.

Jenny Rissveds drabbades av en depression efter OS-guldet i Rio. Orsakerna är flera och frågan komplex, men SOK konstaterar att man kunde gjort mer för mountainbikestjärnan.

- Det är lätt att vara efterklok men visst får man känslan av att här kunde vi ha gjort mer. Jag är inte säker på att det hade gjort skillnad, men jag tycker ändå att vi hade kunnat göra mer och bättre, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

TT: Vad?

- Vi hade kunnat ligga närmare henne med råd och stöttat, även efter OS lite mer kontinuerligt. Vi identifierade inte risken så stor som den kanske var.

Jenny Rissveds manager Johan Elliott vill inte skylla på någon, men tycker att idrotten i stort kan bli bättre på att hantera psykisk ohälsa.

- Det finns stora problem som låg till grund för detta som inte hade så mycket med SOK att göra, sedan är de paraply och det råkar vara efter ett OS som det händer. Men jag vill inte gå så långt som att börja räcka finger åt någon, säger Elliott och fortsätter:

- Det här är ett väldigt utbrett och stort problem. Vi har ett antal case som nått media under åren men mörkertalet är mycket större. Det finns anledning att titta närmare på hur folk faktiskt mår i de här satsningarna. Att man är mer vaken på det.

Och Reinebo säger att SOK dragit lärdom.

- Absolut. Det är naturligt att man känner så.