Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Österrikiska skidförbundets sportchef Markus Gandler lämnar sitt jobb efter dopningsskandalen. Arkivbild.

Sportchefen sparkas efter dopningsskandalen

Dopningsmisstankarna mot det österrikiska laget kräver nu sitt offer. Sportchefen Markus Gandler lämnar sin post. Samtidigt meddelar Österrike att de inte ställer upp i herrstafetten. Utan de dopningsmisstänkta åkarna får de inte ihop ett fullt lag.

Dopningsskandalen som briserade under skid-VM i Seefeld slår hårt mot hemmanationen Österrike. Dominik Baldauf och Max Hauke, två av de fem aktiva som greps av polisen på onsdagen är österrikare och det är heller inte första gången landet är indraget i dopning.

För fem år sedan åkte längdåkaren Johannes Dürr fast för epodopning i en kontroll inför femmilen vid OS i Sotji. Åtta år tidigare stängdes flera längdåkare och skidskyttar av på livstid efter dopningsrazzior under OS i Turin.

Förbrukat förtroende

Nu får sportchefen Markus Gandler lämna sitt jobb – men först efter säsongen.

- Det har varit för många saker som har hänt och nu måste jag ta konsekvenserna av det, säger Gandler enligt nyhetsbyrån APA.

- Det betyder inte att jag medger min skuld till detta, men jag inser att förtroendet för mig är förbrukat, tillägger han.

Inga pengar

Skidförbundets ordförande Peter Schröcknadel konstaterar att skandalen får följder för längdsatsningen i Österrike.

- Jag kommer inte att propagera för att det ska satsas pengar på elitsatsning på längdåkning, säger han enligt APA.

Det var på onsdagen som fem aktiva greps av polisen i samordnad insats mellan österrikisk och tysk polis för att komma åt ett dopningsnätverk som kretsar kring en tysk idrottsläkare. Förutom österrikarna greps två estländare och en kazak.

Tillslaget får nu även sportsliga konsekvenser. Österrike kommer inte att ställas upp i fredagens herrstafett eftersom det inte går att få ihop fullt lag.