Språkförbistring kan bli fördel för Sverige

Det sena beslutet att låta nordkoreanskor spela i ett koreanskt ishockeylag i OS verkar ställa till större problem för hemmanationen än för motståndarna. Spelarna behöver lexikon för att kunna prata med varandra. På söndagen möter Sverige Korea i en träningsmatch inför OS.

ANNONS
|

Skälet till språkförbistringarna inom det koreanska landslaget, som ska genrepa mot Sverige på söndagen, är dels att språken i Nord- respektive Sydkorea utvecklats åt olika håll sedan separationen 1953, dels att de sydkoreanska spelarna använder engelska hockeytermer medan Nordkorea utvecklat egna språkliga beskrivningar av spelet, skriver brittiska tidningen The Telegraph.

Dessutom leds det koreanska laget av amerikanskan Sarah Murray som behöver tolkhjälp för att kommunicera med spelarna.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån News1 hade spelarna mycket svårt att förstå varandra under den första träningen i söndags. Sydkoreas ishockeyförbund har tagit fram ett enklare lexikon för att hjälpa spelarna att förstå varandra, skriver tidningen Chosun Ilbo.

ANNONS

Kan bli en omställning

Sverige ska möta Korea både inför och under OS. Landslagsveteranen Pernilla Winberg sade till TT häromdagen att det inte spelade någon roll för Damkronorna att nordkoreanskor tillkommit, men att det kunde få betydelse för det koreanska laget.

- De har spelat ihop hela året som Sydkorea och nu får de in lite nya spelare från Nordkorea, så det kan bli en liten omställning då de måste spela med spelare som inte skulle vara med från början, sade Winberg.

Många utmaningar

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är inne på samma spår:

- Vi vet hur svårt det är att spela ihop ett svenskt landslag, det krävs otroliga förberedelser. Vi andra länder har under lång tid spelat ihop våra lag, haft camper och förberedande matcher. Det koreanska laget har utmaningar på väldigt många plan, säger han.

- Samtidigt är det ett väldigt starkt och viktigt symboliskt värde, och visar på idrottens betydelse, att de spelar tillsammans.

ANNONS

Tolv nordkoreanskor är med i det koreanska OS-landslaget, vars trupp därför utökats till 35. Minst tre nordkoreanskor ska spela i varje match.

TT
ANNONS