Kastet på SM i augusti 2016 var ett redigt personbästa på nästan två meter för Jakobsbergskillen som dagen före hade fyllt 24 år. Självklart ser han fram emot att få tävla på Sollentunavallen igen.
- Det blir nostalgiskt. Och det är alltid bra vindar där, säger Ståhl.
TT: Det ska bli nordvästliga vindar.
- Så länge det är motvind eller ingen vind så är jag nöjd.
Svenskgren
Diskus har de senaste åren blivit en svensk höjdpunkt på friidrottstävlingar. Daniel Ståhl har stått för fem av de tio längsta kasten i år med 68,36 som längst och bakom återfinns både Niklas Arrhenius, 65,01 i år, och Simon Pettersson, 64,88, som båda är med i Sollentuna, samt förra årets OS-finalist Axel Härstedt, 63,90. VM-kvalgränsen är 65 meter.
- Jag har väl varit lite av en draghjälp. Och vi är åtta som kastat 58 meter eller mer, poängterar Ståhl och ger ett exempel på den höga svenska nivån.
- 2014 var Axel i final på EM, 2015 kastade jag final på VM och 2016 var jag i final på EM. Och så Axel i OS-final förra året. Vi är alltid med, säger Ståhl som förstås har VM i London i augusti som det stora målet.
Målet för torsdagens tävling är att kasta långt och vinna.
- Och njuta av att tävla på hemmaplan.
Han kommer främst att utmanas av årets nia i världen, polacken Robert Urbanek, som kastat 66,25 i år.
- Jättekul att han är med och får se min hemstad. Att han är med gör att jag tänder till lite extra.
Rekordjakt
Med sin höga nivå i år med fem kast över 68 meter, tio över 67 och 17 kast över 66 skulle man tro att Ståhl är i exemplarisk form. Men det finns saker som blivit bättre men som fortfarande kan bli bättre.
- Sedan förra säsongen har jag blivit bättre på att stå kvar i ringen. Förra året hade jag många övertramp, på SM tre stycken, säger Ståhl och förtydligar vad som måste bli bättre:
- Jag måste vara i djupare position i ringen, jag hoppar för mycket, har jag båda benen med så får jag större tryck i kastet, förklarar han.
Dock blir det svårt att nå Ricky Bruchs svenska rekord på 71,26 från 1984. Men ett rekord kan han förbättra.
- Kastet förra året var ju distriktsrekord, säger han och ler.