Rikard Grip hoppas på stafettmedaljer i OS i Sydkorea.
Rikard Grip hoppas på stafettmedaljer i OS i Sydkorea.

Stafettmedaljer i fokus för längdlandslaget

Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip "kräks över frågan" om vilket medaljmål han har inför OS i Pyeongchang. I nästa andetag säger han:

ANNONS
|

OS i Sotji 2014 blev en stor framgång för det svenska längdlandslaget, då elva av Sveriges totalt 15 OS-medaljer togs i längdspåren. Höjdpunkterna var de två stafettgulden, och Rikard Grip hoppas på en upprepning i Sydkorea.

- Vi fokuserar på stafetterna, att jobba som ett team är något som genomsyrar hela verksamheten. Stafetterna är jätteviktiga för oss och självklart ska vi ta medalj på båda stafetterna. Sedan ska vi kunna konkurrera om medaljerna på teamsprint också, både på dam- och herrsidan. säger Rikard Grip under skidlandslagens årliga pressträff i Solna.

ANNONS

Tre uttagna

Individuella mål sätter han inte upp lika tydligt. Men för att få ett slagkraftigt stafettlag behöver man slagkraftiga åkare även individuellt.

- Ska vi ta medaljer i stafetterna, då kommer vi även behöva individer som ska kriga om medaljer individuellt också. Men det pratar vi inte lika tydligt om.

I dagsläget är Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marcus Hellner, båda stafettlagen samt båda sprintstafettlagen OS-uttagna. Före årsskiftet hoppas Rikard Grip ha större delen av skidtruppen till Pyeongchang klar.

- Jag hoppas att stommen av laget ska få klartecken före jul. Sedan blir det några enstaka som givetvis inte kommer att få det, säger Rikard Grip.

16–18 åkare

Totalt får han som mest ta ut 20 åkare. Men troligtvis blir det snarare åtta–nio åkare på dam- respektive herrsidan.

- Vi ska inte ha med åkare som inte har en given distans, de ska dit för att åka. Sedan kanske någon inte får åka någon distans ändå, men det finns ingen anledning att vi ska åka dit med tio–tolv åkare om det bara är sex av dem som ska tävla.

ANNONS

Att upprepa Sotji-succén är antagligen att hoppas på för mycket, medger han.

- Allt föll ju på plats där, vi hade både stolpe in och till och med stolpe, stolpe in. Det är lite osannolikt att vi ska ha en sådan optimal utdelning, men vi gör allting för att vara med och kriga. Vi har många med potential att ta medaljer.

Rikard Grip ger också positiva besked kring de landslagsåkare, bland andra Marcus Hellner och Hanna Falk, som missade Supersprinten i Östersund i helgen på grund av magsjuka.

- Det är bättre. Det verkar vara en förhållandevis kort sejour. Alla har passerat botten och är på väg till normalläget.

TT

Fakta: Svenska skidmedaljer i Sotji

Sverige tog totalt 15 medaljer under OS i Sotji 2014. Av dessa togs elva i längdspåren.

Guld: Damstafett, herrstafett.

Silver: Charlotte Kalla, 10 km, Charlotte Kalla, skiathlon, Teodor Peterson, sprint, Johan Olsson, 15 km, Marcus Hellner, skiathlon.

Brons: Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, sprintstafett, Emil Jönsson, sprint, Emil Jönsson och Teodor Peterson, sprintstafett, Daniel Richardsson, 15 km.

ANNONS