Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson framför datorn med det nya statistikverktyget.

Statistiken ska lyfta SHL till NHL-nivå

Ett nytt statistik- och analysprogram ska lyfta SHL-lagen. På sina håll ses det som rena revolutionen.

I mitten av augusti skrev SHL ett treårsavtal med det kanadensiska företaget Sportlogiq om ett avancerat analyssystem som sedan tidigare används av 24 NHL-klubbar.

SHL blir den första ligan utanför Nordamerika som använder programmet.

Systemet bygger på tv-sändningarna och ger statistik på allt från matchsituationer till individuella prestationer som presenteras i realtid. I full funktion kan verktyget användas för att förändra saker direkt under match.

- Du kommer att få siffror på allt, hur du tar dig ut ur zon, vilka som är duktiga på det, hur du spelar mot vissa motståndare. Allting. Sedan är det en djungel av siffror och det gäller att begränsa sig, säger Robert Ohlsson.

Saknar resurser

På lång sikt har SHL-lagen chansen att bli lika duktiga som i NHL, men första säsongen blir lite av ett provår för exempelvis Djurgården. Alla har ännu inte personalresurser för att utnyttja informationen.

- Man skulle behöva en videoanalytiker för att få full valuta av det, det är en otrolig mängd siffror och statistik att ta hand om, säger Robert Ohlsson.

- De här programmen exploderar nu så nästa anställning som coach kommer att vara en videoanalytiker.

Fram tills nu har flera av SHL-klubbarna använt sina målvaktstränare i den rollen. De har själva fått räkna fram en del av statistiken, nu får de allt serverat. Men mängden information kommer att göra arbetsbelastningen hög för dem.

"Ögonen viktigare"

TT: Vad ser du till en början att du får mest nytta av?

- Jag kommer att följa hur det går för våra spelare i corsi (skottförsök för och emot), i slottet (området rakt framför mål), hur vi äntrar anfallszon, hur vi tar oss ur egen zon. Sedan kommer jag att titta på hur det är emot oss i corsi och i slottet. Man letar egentligen efter plusspelare, de som gör de andra lite bättre, säger Robert Ohlsson.

Men det finns också en potentiell risk för interna stridigheter när det kommer till värderingen av statistik. Det har redan hänt i NHL.

För två år sedan fick succélaget Vegas nuvarande tränare Gerard Gallant – som förde nykomlingen till Stanley Cup-final förra säsongen – sparken från Florida. En av anledningarna sades vara att Gallant och Floridas dåvarande general manager Tom Rowe var oense om hur mycket vikt som skulle läggas vid statistik.

- De egna ögonen är viktigare. Statistiken ska du se över tid, man ska inte vara för snabb och plocka det ur en match, utan ta ett cluster på x antal matcher. Då ser man en trend. Det tycker jag man ska göra med alla analysverktyg. Under match ska man gå sin känsla, säger Robert Ohlsson.