Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven på pressträffen inför omröstningen om vilken nation som tilldelas vinter-OS 2026.

Stefan Löfven presenterar svenskt OS-förslag

Statsministern Stefan Löfven (S) var en av dem som presenterade den svenska OS-kampanjen inför Internationella olympiska kommitténs ledamöter.

Inför den tekniska presentationen av den svenska OS-kampanjen inför medlemmarna i IOK uppmärksammades kronprinsessan Victoria och hon fick applåder. Men hon hade i övrigt ingen aktiv roll i presentationen. Det hade däremot statsministern.

- Jag berättade att vi ska tillbaka till rötterna, att fokus är på idrotten, de aktiva och på glädjen, säger Löfven på en presskonferens.

- Jag berättade att det är kristallklart att regeringen står helt bakom det här och att den svenska modellen är att göra det här tillsammans.

Kombinationslösning

Volvos ordförande, och förre Ericsson-chefen, Carl-Henric Svanberg försäkrade i sitt anförande det svenska näringslivets engagemang. Det svenska konceptet är ju att det är, förutom IOK:s bidrag, näringslivet som bekostar spelen och som står för notan om spelen skulle gå med förlust.

Vid frågestunden efter presentationen fick den svenska delegationer frågor om de ekonomiska garantierna.

- Det handlade mest om hur garantisystemet är uppbyggt och där hade vi god hjälp av statsministern som verifierade att det visserligen är bra med papper men att det handlar om tillit och hur vi jobbar i vårt land. Vi har alla garantier på plats, säger Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

De ekonomiska garantierna är gjorda som en kombinationsslösning med näringslivet och försäkringsbolag.

- Vi har garantier på 143 miljoner dollar (motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor), berättar kampanjchefen Richard Brisius vid presskonferensen.

- Plus den statliga säkerhetsgarantin. Vi är väl försäkrade för allt som kan hända.

Unikt samarbetsklimat

Reinebo menar att det är två saker som är unika med det svenska konceptet.

- Det ena är samarbetsklimatet mellan näringslivet, politiken och ideella organisationer. Det andra är att vi är på prispallen när det gäller exportindustri per capita. De styrkorna måste vi kunna använda, det är ju en av anledningarna till att vi gör det här, säger Peter Reinebo,

Sverige fick också frågor om transporterna mellan OS-orterna.

- De ville säkra att den olympiska familjen och de aktiva får plats på flygen till och från Åre och till och från Riga, och det sa vi att man självklart kommer att få eftersom vi planerar att ha ett charterflyg per dag upp och ner, säger Reinebo.

"Möjlighet för vårt land"

Den italienska delegationen berättade på presskonferensen efter sin presentation att de också har alla sina garantier på plats och att Italiens svaga ekonomi inte skulle vara något problem för ett eventuellt OS 2026.

- Det här är en möjlighet för vårt land och vi kan hantera ett sånt här evenemang. Alla, oavsett politisk färg, är eniga. Vi är här tillsammans, säger Giseppe Sala, borgmästare i Milano.

Under eftermiddagen ska de båda kandidaterna göra sina allmänna presentationer där de ska förklara sina visioner med spelen. Klockan 16.00 inleds röstningen bland de 82 närvarande IOK-ledamöterna som får delta vid omröstningen. Får kandidaterna lika många röster fortsätter röstandet till dess att någon fått majoritet. IOK-ordföranden Thomas Bach tänker inte använda sin utslagsröst.