Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson ser ut att missa skid-VM. Arkivbild.

Stina Nilsson ser ut att missa VM

Sveriges största guldhopp missar med stor sannolikhet skid-VM i Seefeld nästa månad. Sprintstjärnan Stina Nilssons lårskada ser ut att sätta stopp.

Det blev en väldigt kostsam målgång för Stina Nilsson i estländska Otepää förra helgen. I semifinalen i världscupsprinten sträckte hon ut kroppen rejält när hon passerade mållinjen – och drog på sig en ordentlig bristning i baksidan av låret.

"Skador kommer sällan lägligt, inte heller den här gången. Nu kommer mitt tålamod verkligen att få jobba på helvarv ett tag och jag får helt enkelt ta en dag i taget", säger Nilsson i ett pressmeddelande.

Svaret på skadans omfång kom först efter en magnetröntgen under tisdagen. Men landslagsläkaren Magnus Oscarsson säger att det inte var oväntat med tanke på de symptom som Nilsson uppvisat.

Skadan är såpass allvarlig att sprintstjärnan antagligen missar mästerskapet i österrikiska Seefeld. Att göra en prognos är svårt, men Oscarsson säger att det normalt sett tar klart längre tid att läka den här typen av skada än de dryga tre veckor som återstår innan VM.

- Det är mer normalt med sex till åtta veckor, men det är väldigt svårt att uttala sig om det och beror på hur rehaben går, vilken nivå man ska till och om det blir komplikationer. Eftersom det finns en liten sannolikhet vill vi inte utesluta det helt, säger Oscarsson.

Största guldhoppet

Stina Nilsson såg annars ut att bli Sveriges största guldhopp i VM nästa månad efter en strålande vinter där hon vann fyra raka sprinttävlingar i världscupen före skadan.

- Det är aldrig roligt när en idrottare som är i bra form och som har presterat bra blir skadad. Det var ingenting som vi hade hoppats på såklart, men vi måste förhålla oss till verkligheten, säger landslagschefen Rikard Grip.

Han är inte så hoppfull om en VM-start för Nilsson.

- Sannolikheten att hon ska komma till start är väldigt, väldigt liten. Men vi vill heller inte i dagsläget helt utesluta ett deltagande, det finns fortfarande en liten möjlighet, säger Rikard Grip.

"En dag i taget"

Först om tre veckor kommer sannolikt en mer säker bedömning om det alls finns något hopp för att hon ska kunna tävla i VM.

- Vi följer henne mer eller mindre varje dag och hjälper henne att lägga sig på rätt nivå i rehabträningen för att inte riskera att gå över gränsen. Det vi fokuserar på nu är en helt problemfri rehab utan bakslag, säger Magnus Oscarsson.

TT: Finns det en risk att man lätt går över gränsen när det är ett VM runt hörnet?

- Det här handlar om individer som kämpar i massor med år för att uppnå en nivå och VM är huvudmålet... Men Stina är klok. Hon skulle inte offra hälsan och ta några risker på lång sikt för det här VM:et.

Skid-VM i Seefeld inleds den 19 februari, med sprinten den 21 februari.