Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Thingnes Bø fick inte iväg sitt sista skott och straffas för det. Men först sedan han anmält regelbrottet själv. Arkivbild.

Stjärnan straffas – anmälde sig själv

Skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bø sköt inte sitt sista skott i världscuptävlingen i Soldier Hollow i USA för två veckor sedan och blir därmed av med de 43 poäng och 74 000 kronor i prispengar han tjänade.

Thingnes Bø hade sluppit straff om han inte själv trätt fram, men valde ändå att göra det och accepterar att han blir av med prispengarna och poängen för fjärdeplatsen i jaktstarten.

"Det är aldrig enkelt att avstå världscuppoäng, men jag hoppas att det här kan inspirera andra aktiva att vara lika ärliga som jag eftersom det är viktigt med fair play", säger norrmannen i ett pressmeddelande.

Upprinnelsen är att den överlägsne världscupledaren inte sköt sitt sista skott vid en skjutning, vilket är ett regelbrott och han skulle därför ha diskats.

- Det innebär att han har ett skott kvar i magasinet. Så åker han sitt varv och går i mål med ett laddat gevär. Det är liksom ett tryck på avtryckaren och så bränner det iväg ett skott. Nu gick det ju bra men det där är en regel som är extremt viktig, att man skjuter alla skott på skjutvallen och direkt i målfållan så kollar en funktionär att det är tomt, säger svenske skidskytten Fredrik Lindström till TT.

- Jättetur att det inte hände något. Du vet hur det ser ut i en målfålla, det ligger ju åkare hur som helst.

På grund av ett missförstånd rapporterades inte händelsen till tävlingsjuryn efter loppet, så det var först när norrmannen själv kontaktade internationella skidskytteförbundet IBU som det upptäcktes.

Trots poängavdraget leder Johannes Thingnes Bø världscupen överlägset.