Stjärnlöst Tre Kronor föll på nytt

Ett Tre Kronor med elva debutanter slutade trea efter en seger och två förluster i Karjalaturneringen. Trots det utesluter inte assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv ett liknande upplägg till nästa turnering.

ANNONS
|

I den avslutande matchen mot Finland vilades tre av lagets bästa spelare, OS-backarna Mikael Wikstrand, Färjestad och Simon Bertilsson, Brynäs, samt förstecentern Jacob Josefson, Djurgården.

De hade behövts i Finnkampen. Laget vägde alldeles för lätt och Finland kunde enkelt vinna med 3–0.

Enligt landslagsläkaren Jonas Kalman var ingen av de tre skadade, förutom de "vanliga" småskavankerna.

- Vi ville att alla spelare skulle få spela och vilka de skulle byta med kan ju bero på andra saker också. Vi ville att de som vilat skulle in och de som satt på läktaren skulle vila. Vi kände att vi hade tillräckligt bra lag för att vinna matchen, sade Johan Garpenlöv som uttalade sig då förbundskaptenen Rikard Grönborg hade avslutningssamtal med de spelare som lämnade truppen på söndagskvällen.

ANNONS

För många nya?

Det som började så bra i Prag i torsdags med en 3–2-seger över Tjeckien slutade med två raka förluster. Först mot ett stjärnspäckat Ryssland, sedan mot en betydligt hetare hemmanation som hade ungefär samma slagstyrka som Sverige och innehöll åtta debutanter.

Frågan är om det inte blev för många debutanter i truppen för de två senaste årens världsmästarlag?

- Vilken väg ska vi gå? Vårt stora mål är VM i Bratislava och då ska vi försöka hitta spelare som kan spela där. Du måste någonstans få erfarenhet. Ska man ha fem, sju eller elva debutanter? Var sätter man nivån? Nu har de här varit med, vi får se vilka som klarar av att spela och så får man ta det därifrån, sade Garpenlöv.

Han utesluter inte att det blir många oprövade spelare även i nästa landslagsturnering, Channel One Cup i Moskva 13–16 december.

- Det är inte omöjligt. Sedan får vi se hur det går i Champions Hockey League om det blir några svenska lag som åker ut. Då kan det bli några fler att välja mellan, sade han.

ANNONS

Mål i varje period

Finland gjorde ett mål i varje period och vann rätt enkelt. Tre Kronor hade problem både i egen zon och offensivt. Svenskarna sköt bara nio skott på mål i de två första perioderna och i den tredje brände laget ett två minuter långt fem mot tre-läge. Totalt gjorde Tre Kronor bara ett mål på 13 powerplay i turneringen.

Garpenlöv lyfte fram backdebutanten Lukas Bengtsson, Linköping, lagkaptenen Anton Lander och målvakterna Lars Johansson och Magnus Hellberg som de främsta i Tre Kronor.

- Sedan fanns det flera spelare som gjorde bra ifrån sig i vissa matcher, men kanske inte varit lika bra i andra, sade han.

Ryssland vann Karjalaturneringen före Finland och Tjeckien slutade sist.

Helsingfors, TT:s utsände
ANNONS