Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Thingnes Bø. Arkivbild.

Stor press på Bø i VM: "Ska plocka fyra guld"

Norrmannen Johannes Thingnes Bø har dominerat skidskyttevärldscupen i år och sett till säsongen är det ingen tvekan om vem som borde bli VM-kung i Östersund.

Inte ens Internationella skidskytteförbundet, IBU, tror att kampen om gulden på VM kommer att bli speciellt spännande. På sajten skriver förbundet: "Om VM blir som större delen av säsongen har varit kommer varje dag helt enkelt bara att vara en ny omgång av såpoperan 'Försök att fånga Johannes'".

Johannes Thingnes Bø leder världscupen med nästan 300 poängs marginal, vilket är massor. Han har tagit tolv segrar och ytterligare två pallplatser.

Framför allt är det skidåkningen som norrmannen tagit till en ny nivå – i år har han oftast skapat en lucka till resten av fältet redan vid första mellantiden.

"Måste ta medalj"

Sebastian Samuelsson menar att pressen på norrmannen Johannes Thingnes Bø är enorm inför VM.

- Som säsongen har sett ut så ska han nästan plocka hem fyra guld för att det ska vara bra. Han är den åkaren som har störst press på sig, han är kanske den enda herrskidskytten i dag som mer eller mindre måste ta en medalj i Östersund för att det ska vara bra, säger Samuelsson.

- Men det är skidskytte och (Martin) Fourcade har varit dominant i många år tidigare och han har ändå inte plockat hem fyra guld, så det kommer att bli en tuff uppgift.

"Smärtsamt"

Johannes Thingnes Bø är inne på samma spår: "Skidskytte är skidskytte".

- Under säsongen före Pyeongchang (OS 2018) hade jag och Martin (Fourcade) vunnit alla lopp förutom ett (Östersundssprinten) som Tarjei (Bø, Johannes bror) vann. Det var bara frågan om vem av oss som skulle vinna sprintguldet på OS. Men sedan missade vi båda tre skott i sprinten, vilket vi aldrig hade gjort tidigare under säsongen, och Arnd Peiffer kom och vann guldet, säger Johannes Thingnes Bø i en tv-intervju med IBU.

- Det är det vi gillar med sporten. Det är smärtsamt för oss, men det är bra att man aldrig kan säga vem som kommer att vinna på förhand. Varje lopp lever sitt eget liv. Jag måste vara som allra bäst om jag ska ta medalj, och för att vinna guld måste jag vara perfekt.