Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler kommuner har gått på jakt efter storbildsskärmar ju längre Sverige har gått i fotbolls-VM. Bild tagen under Sveriges match mot Tyskland den 23 juni.

Storskärmar på plats i fler kommuner

Svenskar vallfärdar till storbildsskärmar inför ödesmatchen mot England – och fler och fler kommuner har riggat egna. Andra idrotts- och musikevenemang får kliva åt sidan för VM.

Sedan Sveriges avancemang från gruppspelet och segern mot Schweiz har ännu fler svenska orter gått på jakt efter storbildsskärmar.

I ett 80-tal kommuner kommer kvartsfinalen mot England att visas på storbildsskärmar som allmänheten har tillgång till, enligt TT:s genomgång.

Hausse i Skåne

I Skåne har en uppsjö kommuner följt Malmös och Helsingborgs exempel, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Lund, Trelleborg, Höganäs, Kävlinge, Osby, Hässleholm och Kristianstad installerar offentliga skärmar. I Malmö hyr man in ytterligare en.

På andra håll, som i till exempel Tidaholm, Karlshamn och Skövde, har lokala företag och föreningar mött efterfrågan med offentliga evenemang i privat regi. Vissa andra kommuner har gjort gemensam sak med näringslivet.

Efterfrågan på skärmar har varit stor. Eskilstuna kommun kunde efter några dagars arbete meddela att de hittat en skärm på torsdagen, vilket Eskilstuna-Kuriren rapporterat om. Falköpings kommunstyrelse fick inte tag på någon skärm – men lovar att fixa en om Sverige går till semifinal, rapporterar Falköpings Tidning.

Priser som har uppgetts för hyra olika skärmar har varierat mellan 50 000 och 80 000 kronor.

Moneybrother "sjuk"

De som hade planerat något helt annat evenemang på lördagseftermiddagen har också fått tänka om.

Artisten Moneybrother meddelade att han skulle vara sjuk inför sin spelning på Peace & love-festivalen i Borlänge, som skulle börja klockan 16. När spelningen flyttades till efter matchen meddelade han glatt att han var frisk igen, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Damernas SM-final i amerikansk fotboll, som ska spelas på Stockholms stadion, har skjutits fram några timmar, samtidigt som arrangören har hyrt in en storbildsskärm för att visa VM-kvarten.

Skärmar kommer också finnas på plats vid Vansbrosimningen och VM-deltävlingarna i speedway i Hallstavik, för dem som inte kan fokusera på tävlingen. Och i Helsingborg och Landskrona tar multisportarna i SM-veckan paus några timmar med anledning av VM-kvartsfinalen.

Inget på Ullevi

I åtminstone ett fall har fotbollen dock tvingats stå åt sidan. Kvartsfinalen kommer, till skillnad från tidigare matcher, inte att visas på Nya Ullevi i Göteborg, på grund av förberedelser inför en kommande konsert med Ed Sheeran.

I Stockholm har köerna ringlat långa utanför Tele 2 Arena när tidigare matcher har visats på en 800 kvadratmeter stor skärm, med gratis inträde. Vid kvartsfinalen kommer det börja kosta pengar.