Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag har inte varit i de här sammanhangen förut. Det är viktiga erfarenheter att ta med sig", säger Frida Karlsson inför helgens världscupdebut.

Stortalangen inför debuten: "Väldigt stort"

Hon drivs av att bli bäst i världen och drömmer om ett OS-guld. Helgens världscupdebut är ett viktigt steg på vägen.

Dubbla JVM-guld, uttagen som debutant i VM-laget till Seefeld och på söndag världscupdebut över 10 kilometer klassiskt i Cogne. Frida Karlssons senaste veckor i längdspåren är inget annat än en genombrottsmånad.

- Det känns väldigt bra att man får ta det steg för steg, att jag ändå får den här världscuptävlingen inför VM. Jag har inte varit i de här sammanhangen förut. Det är viktiga erfarenheter att ta med sig, säger hon.

Vill få VM-kvitto

Under veckan har 19-åringen från Sollefteå för första gången varit med seniorlandslaget på ett VM-läger i de italienska Alperna.

- De är väldigt öppna och välkomnande. Det har varit roligt att vara här, jag har verkligen njutit.

Helgens världscupdebut i Italien blir Frida Karlssons första tävling på tre veckor. Efter JVM fick hon luftrörsproblem och missade SM i Sundsvall.

- Nu på söndag vill jag känna att jag får bra svar från kroppen, ett fint kvitto inför VM. Jag hoppas känna att jag verkligen presterar. På VM har jag ingen aning om vilka distanser jag får köra, eller om jag får köra någonting. Där gäller det bara att vara på hugget hela tiden, att ta chansen när jag får den, säger hon.

Kallas uppmaning

Charlotte Kalla hyllar Karlsson inför helgens debut och stundande världsmästerskap.

- Det är jättespännande att följa Frida. Hon har fått genomföra sitt junior-VM och nu är det ju bara en bonus att få vara med och se och lära, säger världsstjärnan och fortsätter:

- Det är så hon verkligen får ta sig an det här mästerskapet – att se var nivån är och bara suga åt sig av all energi och glädje som det ger av att vara på ett VM.

Frida Karlsson beskriver sig själv som målmedveten, och det märks att hon har en tydlig plan för sin idrottskarriär.

TT: Vad drömmer du om på lång sikt?

- Då vill jag ju bli bäst. Jag motiveras väldigt mycket av min egen utveckling. När jag känner att det inte finns något mer att utveckla, när jag nått min peak, då kommer jag nog inte att hålla på mer. Men förhoppningsvis är det en lång tid bort. Man kan ju utveckla så många olika bitar inom längdskidåkningen, säger Frida Karlsson.

TT: Olympisk mästare?

- Det är ett drömmål.