Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens Jonas Olsson (vänster) och Kim Källström jagar en Europa-plats. Arkivbild

Streckstrider i allsvenskans slutomgång

Tar Djurgården, Östersund eller Häcken den sista Europaplatsen? Tvingas Jönköping eller Sundsvall kvala för att rädda kontraktet? Dramatik väntar när allsvenskans sista omgång spelas i eftermiddag.

Malmö FF avgjorde guldstriden redan i mitten av oktober. I eftermiddag, efter sista matchen mot Häcken, får lagkaptenen Markus Rosenberg äntligen lyfta Lennart Johanssons pokal som ett bevis på MFF:s 20:e SM-guld.

Räkna med hyllningar på Swedbank stadion i Malmö, men knappast någon större dramatik.

Den finns på andra arenor.

+ Kampen om Europa

I förra omgången säkrade AIK andraplatsen som betyder spel i Europa League-nästa säsong. Det finns ytterligare en Europaplats att spela om.

Det är fördel Djurgården som har 50 poäng. Östersund och Häcken står båda på 49. Så länge Dif vinner bortamatchen mot Kalmar FF spelar det ingen roll vad konkurrenterna gör. Men om stockholmarna tappar poäng kan både Östersund (som möter Jönköping) och Häcken (Malmö FF) ta tredjeplatsen.

- Det är klart att vi hade velat säkra den här Europaplatsen tidigare. Samtidigt – gör vi en bra match nu och säkrar platsen så kommer det att kännas mycket bättre, att göra det på det sättet, säger Djurgårdens mittback Jonas Olsson till DN.

+ Kampen för att undvika kval

Sedan tidigare är det klart att AFC Eskilstuna och Halmstad lämnar allsvenskan, men Jönköpings Södra och Gif Sundsvall kämpar för att undvika kval mot Trelleborg.

Inför avslutningen ligger J-Södra på säker mark, med avgörandet i egna händer och fötter. Ner till Giffarna, som reser till Göteborg för att möta IFK, skiljer dock bara en poäng.

J-Södra har dock bättre målskillnad och slipper kval även vid en knapp förlust mot Östersund, om Gif Sundsvall inte vinner sin match.