Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Frida Hansdotter. Arkivbild.

Stressad Hansdotter överlägsen i SM

OS-guldmedaljörerna i slalom, Frida Hansdotter och André Myhrer, är nu också bäst i Sverige. Trots att de kom till Tärnaby precis före start.

Slalomdrottningen vann SM-tävlingen i Tärnaby med 1,72 sekunders marginal till tvåan Anna Swenn Larsson och hela 3,67 sekunder till trean Charlotta Säfvenberg.

- Det känns fantastiskt att få vara här och göra en bra avslutning, säger Hansdotter.

Myhrers segermarginal blev 1,54 sekunder till tvåan Filip Vennerström och 1,57 till trean Emil Johansson. Det var Myhrers åttonde SM-guld i slalom.

Hansdotter och Myhrer kom inflygande till SM-tävlingarna först 25 minuter före damernas start. Helikoptern som skulle föra OS-guldmedaljörerna till Tärnaby tvingades vända tillbaka till Ånge på söndagskvällen på grund av dåligt väder.

- Det är klart att jag blev stressad, men det var också skönt att få träna på en annan situation, säger Hansdotter.

Låg tvåa efter första åket

Det var Svenska skidförbundet som erbjöd OS-guldmedaljörerna att få flyga helikopter till Tärnaby för att de skulle hinna hem och vila lite efter världscupavslutningen i Åre.

- Det var ett fantastiskt upplägg, jag är väldigt tacksam, säger Hansdotter.

Hon låg tvåa efter första åket, 24 hundradelar efter Anna Swenn Larsson. I det andra åket lyckades Hansdotter få till ett mycket samlat och felfritt åk, samtidigt som Swenn Larsson gjorde flera misstag.

Senast Hansdotter körde SM, 2013, vann hon slalomtävlingen.

Många urkörningar

Det var 32 grader kallt i Tärnaby på natten inför slalomtävlingen och underlaget höll därför inte så bra. I första åket körde 39 av 59 damåkare ur och 53 av 76 herråkare. I det andra åket åkte 7 av 18 startande ur i damtävlingen och 4 av 22 herråkare.

- Det var tufft i dag, ganska svåråkt, men jag höll ihop det fint. Det är kul med ett nytt SM-guld till samlingen, säger Myhrer till SVT