Tarik Elyounoussis nick fram till 2–0 blev matchavgörande på Friends arena.
Tarik Elyounoussis nick fram till 2–0 blev matchavgörande på Friends arena.

Sundgren: "Många har en tveksam känsla"

Tre efterlängtade poäng – men med blandade känslor. AIK var nära att tappa en 2–0-ledning mot nykomlingen AFC Eskilstuna trots en man mer i halva matchen.

ANNONS
|

Det var ett tilltufsat AIK som tog emot AFC Eskilstuna efter det svidande nederlaget mot IFK Göteborg senast (0–3).

Med blott fyra gjorda mål (sämst i fotbollsallsvenskan) och en blygsam niondeplats som facit för det svenska mästarlaget efter sex omgångar var seger ett måste hemma mot AFC Eskilstuna – och till en början såg det också ut att bli en enkel resa mot tre poäng.

Efter en händelsefattig första halvtimme var det AIK som tog ledningen med 1–0. Detta efter att Gustav Jarl hade fått bollen på armen och på så sätt gett Daniel Sundgren chansen från straffpunkten. Högerbacken gjorde inget misstag och satte bollen säkert i nät till höger om målvakten Ole Söderberg.

ANNONS

Söderberg utvisad

Kvarten senare var det återigen dags för Söderberg att hamna i fokus.

Målvakten kom sent ut mot en frispelad Henok Goitom och sänkte anfallaren med en hög spark i huvudhöjd. Domaren Magnus Lindgren var säker på sin sak och visade därefter målvakten det röda kortet.

Trots att Goitom blev liggande med händerna för ansiktet var situationen inte så farlig, enligt Söderberg som ändå köpte det röda kortet.

- När jag ser att han hinner före mig så fullföljer jag ju inte kicken, såklart. Då hade jag ju sparkat av huvudet på honom, säger målvakten och tillägger:

- Han får en touch på axeln. Jag har kollat på bilderna och det är svårt att se om jag träffade honom på nacken eller inte. Men han har mycket rutin. Av min bedömning så håller jag med om att det är ett rött kort, men det är inte så allvarligt som det ser ut. Han (Goitom) spelar ju ganska bra sedan...

ANNONS

Goitom om situationen:

- Han har för hög fart för att bromsa in, så jag tror att han själv känner att det är rött kort.

Med en man mer på plan utökade AIK ledningen i den andra halvleken, detta sedan Anton Salétros med ett fint förarbete hittat Tarik Elyounoussi som enkelt nickade in inlägget till 2–0 i den 50:e minuten.

Rysare på slutet

Där kändes matchen mer eller mindre avgjord – men AFC hade inte gett upp.

Trots decimerat manskap stack bortalaget emellanåt upp – och bara sex minuter efter 2–0-målet kom utdelningen. Adi Nalic hittade anfallaren Samuel Nnamani som via både stolpe och Oscar Linnérs handskar nickade bollen över mållinjen.

Matchen blev sedan en nagelbitare in på slutsignalen där Linnér tvingades parera två gånger om i slutskedet inför en nervös hemmapublik.

AIK kunde dock hålla undan och vinna med 2–1. Efter matchen var tränaren Rikard Norling inte nöjd med hur matchen utvecklade sig.

- Jag kom in i omklädningsrummet efter slutsignalen och var irriterad och hade ingen god känsla i kroppen, säger han men slår samtidigt fast att hans lag fram till gästernas mål presterade på ett bra sätt.

ANNONS

- Jag känner att vi spelade klart bättre än vad vi hade gjort tidigare. Vi var mer rädda om bollen rent generellt, men sedan blev vi lite baktunga.

"Känns underbart"

Straffskytten Daniel Sundgren håller med.

- Det är många som har en tveksam känsla så här efter slutsignal. Vi bjuder in dem i matchen i slutet men vi gör en bra match första 60 i alla fall, säger han och konstaterar:

- Det känns underbart med tre poäng.

AIK:s seger innebär att klubben ligger delad tvåa i tabellen tillsammans med Djurgården, Malmö, Elfsborg och Östersund som alla har en match mindre spelad.

IFK Göteborg leder på 13 poäng.

ANNONS
TT

ANNONS