Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Daniel Sundgren vrålar ut sin glädje efter segermålet mot Häcken.

Sundgren om målet: "Det var på tiden"

Anfall är bästa försvar – även för en svensk mästare som inlett säsongen knackigt. Rikard Norling vaskade om i spelsystemet och lättade på såväl bälten som hängslen. Det gav effekt i form av 1–0 och tre tunga poäng hemma mot Häcken.

Matchvinnaren? Högerbacken Daniel Sundgren. Med en kvart kvar kom han störtande, plockade ned Enock Kofi Adus crossboll på bröstet, lät bollen landa och prickade in segermålet mellan Peter Abrahamsson och närmaste stolpen.

- Jag har gått på de där bollarna väldigt ofta och folk i laget har sagt att jag aldrig skjuter, men nu fanns det inget annat val än att skjuta.

- Det var på tiden och skönt att få göra det avgörande målet, säger Sundgren.

Det tidigare väl baktunga AIK fick ett annat tryck framåt när Norling avvek från 3–5–2-systemet och satsade på ett 4–3–3 med fyra anfallare på planen: Tarik Elyounoussi som offensiv mittfältare och trion Henok Goitom, Chinedu Obasi och Jack Lahne på topp.

Tog sin lilla tid

Men det tog sin lilla tid innan det tog sig.

Nye mittbacken Karol Mets hade en nick utanför inledningsvis, men mest liv blev det kring två andra situationer i Häckens straffområde.

Tarik Elyounoussi sökte straff i duellen med Godswill Ekpolo, föll platt utan att Ekpolo ens nuddade honom.

Protesterna var ljumma – inget mot den kakofoni som uppstod när Rasmus Lindgren, Häckens mittback och lagkapten, råkade få en rejäl snedträff med högerfoten. Det bar sig inte bättre än att bollen träffade vänsterarmen.

Nog var det hands alltid – men en högst ofrivillig sådan och av den arten det uttryckligen inte ska blåsas straff för.

Det hindrade inte hemmaspelarna från att tjata på Nyberg.

Han är inte mer än människa, tröttnade på gnället och matchens första gula kort kom kort efteråt när Daniel Sundgren, ilsken och frustrerad, drog på sig en frispark.

Nyberg fick även nog av Sebastian Larssons protester och emellanåt väl hårda spel. Landslagsmittfältarens kapning av Daleho Irandust höll på att bli kostsam för AIK. Fram klev Joona Toivio, på tilläggstid före pausen.

Stolpträff

Från långt håll prickade han stolpen. Om den bollen gått någon decimeter åt höger hade Oscar Linnér inte kunnat göra något.

- Finländsk dynamit, sade Alexander Jeremejeff, Häckenanfallaren, till C More i halvtid.

Och fortsatte:

- Vi är bra, har en helt annan intensitet än mot Djurgården (0–1 hemma) senast. Alla ser pigga och fräscha ut. Vi vågar driva på. Vi ska vinna den här matchen.

Nja, sett till de sista 45 minuterna var det snarare AIK som tryckte på mest och bäst och till sist fick utdelning.

"Släpper på bromsen"

- Med ett nytt spelsystem är det lite svårt i början. Jag tycker vi att vi släpper på bromsen och trummar på i andra. Jag tycker att vi är det klart bättre laget i andra halvlek och är rätt så värda segern, säger Daniel Sundgren som inte vill kommentera uppgifter om att han är på väg till den grekiska ligan.

- Det får tiden utvisa. Jag vet att det finns spekulationer.

- AIK vinner klart rättvist. Vi har en hel del att kämpa med för att komma ifatt klubbarna som är före oss, säger Andreas Alm, tränare i Häcken.

Han undanber sig också vänligt men bestämt att Häcken just nu ska ses som ett lag som utmanar om seriesegern.

- Andra halvlek är skräp. Det är inte tillräckligt bra, säger Alm.