Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hanna Johansson och Högsbo vann final ett på bortaplan. Arkivbild.

Superskrällen: Högsbo vann första SM–finalen

Högsbo stod för en jätteskräll – igen. Liganykomlingen tog hem den första SM-finalen mot Umeå med 68-63.

Sällan har favoritskapet varit större på ett lag i en SM-final än det som A3 Basket bar på inför den första matchen mot Högsbo.

Umeå-laget har förlorat fyra finaler i rad – samtliga mot Luleå. Nu spelar de final för femte året i följd, och för motståndet stod ett rejält skrällgäng.

Göteborgslaget Högsbo är nykomling i Svenska basketligan dam, kom sjua i serien – och de lyckades slå ut femfaldiga mästaren Luleå i kvartsfinalen.

- Vi har allt att vinna, de har allt att förlora, sade Högsbos stjärna Hanna Johansson i SBL play inför matchen.

Dramatisk final

Och det var precis så det såg ut.

A3, som bara förlorat en match på hemmaplan under hela säsongen, såg nervöst ut. Det syntes inte minst på straffkastprocenten, 42 procent.

Högsbo däremot presterade på topp. Johansson ledde sitt lag under första halvek, dominerade under korgarna, och i halvtid ledde man överraskande med 32–31.

- Vi hade lite självförtroende och skotten gick in i början, men luften gick ur oss. Klart det alltid finns nerver. Vi är taggade på att vinna, men det är dags att fokusera, sa Umeås Sandra Hansson i halvtid.

Matchen var dramatisk från början till slut, men finalspöket fortsätter att gäcka A3.

"Har ett starkt lag"

Högsbo vann överraskande den första finalen av fem med 68–63 och frågan är vad som ska kunna stoppa skrällaget från Göteborg.

- Det var lite skakigt i början, båda lagen kände lite på varandra. Vi hade inte jättebra start, men kom in i det ju längre matchen gick och avslutade bra. Det var jättekul att vinna på bortaplan, säger Johansson.

- Foulen stoppade mig lite grann (i andra halvlek). Men vi har ett starkt lag, och när jag fick problem tog de andra över.

Final nummer två spelas i Göteborg på lördag.