Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg delade ut priset för årets ledare till fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.

Svårt segertal för Janne Andersson

Han hade inte förberett något tacktal – men ett tacktal blev det. Sveriges VM-framgångar i fotboll gav Janne Andersson priset som årets ledare.

När han klev in på röda mattan på Idrottsgalan var det utan att fundera eller spekulera i huruvida det skulle bli en tripp upp på scenen för att ta emot ett pris för årets ledare.

- Det tar jag i sådant fall på studs, sade fotbollsförbundskaptenen Janne Andersson på frågan om han hade förberett ett tacktal.

När hans namn väl lästes upp av prisutdelaren Greta Thunberg, 16, var det ändå ingen lätt uppgift att "ta på studs".

- Det jobbiga var att gå upp efter henne. För det hon beskrev i sitt tal, det var svårt att säga någonting efter. Hon gjorde det fantastiskt bra. En imponerande ung tjej, säger Andersson om den miljömedvetna tonåringen.

Det var herrfotbollslandslagets resa till kvartsfinal i VM i somras som lade grunden till att Andersson fick priset före bland andra skidskyttetränaren Wolfgang Pichler.

- Det är jätteroligt att få pris och att uppmärksammas. Men idrotten... vi håller ju på på fotbollsplanen och sådant. Det här är en del som man gör några gånger om året. Men jättekul att vara uppmärksammad och framför allt är vi ju ett jäkligt starkt ledargäng runt om landslaget. Och då får jag ju vara lite representant för dem, säger Janne Andersson, som förutom ledarstaben tackade både spelartrupp och fru i sitt tal.

Nästa anhalt för landslaget är EM-kvalet som inleds den 23:e mars.

TT: Du har gott om tid att fira det här priset med andra ord?

- Jag ska jobba, så jag hinner nog inte med att fira på det sättet. Men det är jätteroligt och jag är jättetacksam.