Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Svanberg kallas in som ersättare för skadade Pontus Jansson. Arkivbild.

Svanberg får chansen att visa upp sig

En ung, lovande spelare med alla de egenskaper som krävs för att lyckas på internationell nivå. Viken tränare vill inte ha en sådan? Därför plockas Mattias Svanberg, 19, in i landslagstruppen till Nations League-avgörandet.

Mittbacken Pontus Jansson missar de kommande Nations League-matcherna mot Turkiet och Ryssland efter att ha stukat foten i helgens match med sitt Leeds.

Janne Andersson väljer att ersätta försvaren med Bologna-mittfältaren Svanberg. Den forne Malmö FF-spelaren är debutant i A-landslagssammanhang.

- Han gjorde avtryck redan innan han lämnade Malmö. Han har spelat ett antal matcher i Bologna, fått förtroende, och det har varit roligt att följa honom. Det blir en rolig spelare att jobba med, jättespännande, säger Andersson.

- Han är internationell i sitt steg, sitt sätt att driva boll, sin trygghet med bollen, sin oräddhet och sin arbetsförmåga.

- Han har många av de delar man måste ha för att nå den yttersta nivån, säger Janne Andersson.

Hoppas på fler

Förbundskaptenen skulle gärna se att fler unga svenska spelare tar för sig och tar de sista stegen för att bli en riktigt bra offensivt.

- Om man ser på spelare som har vissa kvalitéer, och har potential att nå den högsta nivån, så han är en sån. Mattias är lite av den typen. Det är roligt att få in unga med offensiva kvaliteter, säger Janne Andersson.

TT: Hur lång är din lista med unga spelare med de egenskaper du beskriver?

- Det är inte många, det får jag nog erkänna. Det är inte så att vi har en uppsjö med såna. Det finns många spelare som jag kanske kan se en utveckling i, som nog kan nå den allra yttersta nivå och vars avgörande kvalitéer vi kan behöva.

- Jag skulle vilja att det kommer ytterligare några yngre spelare som fyller på och kan vara med och konkurrera framöver och som kan blomma upp, säger Andersson.

Finns spännande spelare

TT: Ser du några sådana spelare i allsvenskan?

- Svårt att säga. Vi får se när vi tar ut truppen till januariturnén, när vi har filtrerat och sorterat det rejält. Jag kan inte säga på rak arm, men det finns spännande spelare. Ju fler spelare det finns att välja mellan, desto bättre.

- Ju större basen är desto större är chansen att någon eller några ska ta de sista stegen och bli en internationellt riktigt bra forward eller central mittfältare.

Sverige möter Turkiet på bortaplan på lördag och därefter Ryssland i Solna tisdagen den 20 november.