Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist.

Svensk taktik kan öppna för Kane

Taktiken har varit lyckosam sedan hösten 2016. I VM-kvartsfinalen mot England kan dock strategin att släppa kanterna öppna för stjärnan Harry Kane.

Kvalmatcher, playoff, gruppspel eller åttondelsfinal... samtliga matcher har en gemensam taktisk grund i försvarsspelet: "Ge dem kanterna."

I kvartsfinalen mot England kan dock Sveriges tillvägagångssätt leda till en direkt fara: Harry Kane.

- Vi brukar ge dem kanterna, som vi säger. Det är där de får komma och vi ska se till att vara starka i boxen. Samtidigt vet vi att de har en rätt så bra anfallare i Harry Kane som är bra i boxen, så det gäller att vi är vaksamma, säger lagkapten Andreas Granqvist.

- Det kan nog bli en del dueller där inne. Han håller sig ofta där inne, vill vara nära målet för att komma till chanser, så det gäller att vi är tajta på honom.

"Ett bra lag"

Trots att spelsättet kan ge attraktiva ytor till en av Premier Leagues största stjärnor är Granqvist inne på att Sverige inte ska ändra på något, att de ska fortsätta spela precis som de har gjort sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten efter EM 2016.

- Vi har visat det både i gruppen och nu mot Schweiz att vi är ett bra lag. Om vi gör rätt saker och vet våra styrkor, och inte fuskar med någonting, så är vi svårslagna. Då kan vi mäta oss med vilket lag som helst, säger han.

Martin Olsson, som har stött på Kane under säsongen i England, är inne på samma linje. Han litar på att försvaret och mittbacksduon Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf kan hantera situationerna som lär uppstå i Samara på lördag.

Påminner om Italien

- Om Janne och Peter (Wettergren, assisterande) har tänkt något annat så kör vi på det, men vi har följt samma taktik och vi har stort förtroende i "Vigge" och "Granen". De är bra i luften och jag tror att de kan hantera Kane bra, säger han.

- Det är när England kommer till inlägg och fasta situationer som han är som farligast, och de försöker komma till många inlägg för att hitta honom. Det är en stor spelare, han är större än vad man tror, men vi har "Granen".

Peter Wettergren tycker att Gareth Southgates England spelar lite annorlunda jämfört med andra lag som Sverige har mött och att britternas 3–5–2 påminner om Italien. Det gör att landslagets assisterande förbundskapten är inne på att vissa justeringar i svenska spelet ändå måste göras.

Redan i arbete

- De kan komma till avslut på många olika sätt. De har både djupledshoten i vissa spelare, har naturligt inläggsstarka spelare, distansskyttar. Vi kanske måste skärpa vissa saker för vi tror att det kan bli ett speciellt spel mot England, säger han.

Duon Wettergren och Andersson ville inte spilla tid efter 1–0-segern mot Schweiz. Redan på planet från S:t Petersburg till Gelendzjik var de på piloten för att få reda på hur det gick mellan England och Colombia.

- Vi hade tankat ned två matcher i våra datorer, en med Colombia och en med England och ville veta vilken vi skulle kolla på. Direkt när vi fick redan på det, en timme innan vi skulle landa, började folk jobba, säger Wettergren.