Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vallachefen Urban Nilsson, till höger, i samtal med förbundskaptenen Rikard Grip efter herrstafetten. "Vi bara ventilerade hur det hade varit där ute och hur vi uppfattade situationen. Vi prickade inte rätt på de två första sträckorna", säger Grip.

Svensk vallamiss i stafetten: "För dåligt"

Vallamissen från VM i fjol upprepade sig. Och den här gången kunde inte Marcus Hellner och Calle Halfvarsson rädda upp situationen. Sveriges stafettherrar var aldrig nära en OS-medalj.

Norge vann herrstafetten i Pyeongchang före OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) och Frankrike.

Nya skidstjärnan Johannes Høsflot Klæbo avgjorde den norskryska guldduellen strax före stadion. Väl på upploppet hade han tid att ta en norsk flagga från publiken och med den glida in över mållinjen och fira det första norska OS-guldet sedan 2002.

Sämsta sedan 2002

Drygt två minuter senare spurtade Calle Halfvarsson Sverige till en femteplats, den sämsta svenska placeringen på ett OS sedan 2002.

Efteråt tog det 13 man starka vallateamet, med vallachefen Urban Nilsson i spetsen, på sig ansvaret för det svenska misslyckandet.

- I dag hade vi jävligt dåliga skidor, säger Urban Nilsson.

- Jag vet inte vad problemet var och det skiter jag egentligen i. Det handlar om att få till skidorna när det gäller och nu har vi inte fått det. Jag får be om ursäkt till grabbarna och alla där hemma. Det är inte det här vi vill. Vi vill vara med och kriga om medaljer och i dag gjorde vi bort oss, säger Urban Nilsson.

Det blev lite av en repris på VM-stafetten förra året, men med en helt annan utgång. Då tappade Daniel Rickardsson 37 sekunder på första sträckan och Johan Olsson ytterligare en minut på den andra.

"Hoppades på bättre"

Nu var det Jens Burman som inledde med att tappa 37 sekunder medan Rickardsson var distanserad med nästan två minuter när han växlade över till Calle Halfvarsson.

Nu som då: dåliga skidor.

- De gör ett suveränt jobb i vallabodarna och krigar dygnet runt. Men i dag funkade det inte alls för mig. Jag kände på en gång i första backen att "det här går inte". Det var skidorna utan tvekan. Man hade hoppats att det skulle vara lite bättre än så här, säger Daniel Rickardsson.

- Jag upplevde att jag fick släppa både utför och uppför. Det var kanske inte på topp i dag, säger Jens Burman.

Till skillnad från VM i Lahtis, när Marcus Hellner och Calle Halfvarsson körde upp Sverige till ett brons, fanns det den här gången ingen väg tillbaka efter skidproblemen på de klassiska sträckorna.

"Får inte hända"

- Det hade varit kul att ha ett lite bättre läge. Jag kände mig pigg och väldigt taggad för det här. Det var lite snopet att ge sig ut så långt efter. I fjol i Lahtis gick det ju att göra saker, men i dag var det för långt avstånd, säger Marcus Hellner.

De svenska stafettherrarna har tagit medalj på varje stort mästerskap sedan 2010, och även nu såg stafetten ut som en av de bästa medaljchanserna. Vallachefen Urban Nilsson lägger sig platt efter missen, som gör att Sveriges herrar riskerar att komma hem helt tomhänta från ett skidmästerskap för första gången sedan VM 1999.

- Vi ska se till att ta fram skidor så att de aktiva får konkurrenskraftigt material för att kunna vinna OS-medaljer. I dag hade vi inte det. Det är för dåligt. Det får inte hända. Vi ska inte ha så här låg lägstanivå, säger Nilsson.

Calle Halfvarsson vill inte lägga skulden på vallateamet.

- Det är sådant som händer. Det är mänskligt, de gör så gott de kan. Det var väl det här som hände Norge i förra OS, då misslyckades de. Ibland har man bra skidor, ibland har man sämre skidor. Det är inte vallarnas fel, de försöker så gott de kan.