Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Svensson och Teodor Peterson efter sprintfinalen under Sverigepremiären i skidor.

Svenska specialduon slog till direkt

Svenska speciallaget inom landslaget slog till direkt i sprintfinalen i Gällivare. Oskar Svensson, 22, vann före Teodor Peterson, 29. En duo som landslagsledningen vill ska träna tillsammans mot OS-medaljer i vinter.

- Det är bestämt att Oskar Svensson och Teodor Peterson ska träna så mycket som möjligt tillsammans för att så mycket dra nytta av varandras styrkor. Så har det varit under hela sommaren och hösten. Senast i onsdagens de båda ett specialpass hemma i Östersund, berättar landslagets sprinttränare Ola Rawald.

Han erkänner att ”Team Svensson/Peterson” är som ett lag i sprintlandslaget.

- Ja, så kan man säga. Men det är viktigt att de andra åkarna kan hänga på och det blir perfekt när Viktor Thorn och Emil Svensson också finns med. Ingen blir utestängd, säger Ola Rawald.

Entusiasm och rutin

Tanken är att Oskar Svenssons ungdomliga entusiasm och framåtanda ska kombineras med Teodor Petersons rutin och erfarenhet. Den kombinationen har redan gjort nytta.

- Oskar Svensson har lärt sig oerhört mycket av Teodor Peterson, som utvecklats som skidåkare, främst inom stakåkningen, tack vare sin träningskompis, berättar Ola Rawald.

Dessa två har blivit ett så nära träningspar att Teodor Peterson efter sprinttävlingen i Gällivare skämtade om att de är sambos i Östersund. I själva verket bor de tio minuter från varandra.

- Just det faktum att vi bor i samma stad gör det så mycket enklare att träna tillsammans på det här sättet, säger Teodor Peterson och berättar om Oskar Svenssons utveckling:

Seriös träning

- Förut kunde han hänga med i två intervallpass för att släppa på det femte. Nu är han med hela tiden och går ibland fram och rycker. Därför känns det alltid att vi gör ett bra lopp när vi är nära varandra.

Oskar Svensson berättar om den mer seriösa träningen som gjort honom så gott:

- Vi har varit mycket mer fokus på kost och vila. Tidigare hade jag ofta problem med sjukdomar. Den här försäsongen har jag bara haft en sjukvecka och haft kontinuitet med träningen, berättar Oskar, som var urstark i Gällivaresprinten.

- Tidigare år var finalen mitt svaga kort. I dag var jag starkast i semifinalen och finalen. Det är resultatet av höstens träning, berättar Oskar.

I finalen ställdes Oskar Svensson och Teodor Peterson mot fyra ryssar, som släppt på träningen och dominerat så mycket denna helg. Men ”Team Svensson/Peterson” gav dem inte en chans och gjorde upp om segern på upploppet där Svensson vann med en tåspets.

- Härligt, jag tror verkligen att de kommer att gå långt i vinter. Båda har kapacitet att ta OS-medaljer, säger Ola Rawald.