Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson spurtar i mål under första etappen av O-ringen i fjol. Arkivbild.

Svenska stjärnorna nobbar O-ringen

Årets upplaga av O-ringen avgörs utan Tove Alexandersson och de flesta av de andra svenska toppnamnen. Detta på grund av att VM inleds bara en vecka senare. Nu jobbas det på en lösning för att slippa krocken i framtiden.

Genom åren har VM i orientering ibland tajmat väl med O-ringen, men ibland – som i år – legat på ett sätt som gör att de flesta svenska VM-löpare väljer att avstå den svenska jättetävlingen.

- Det har ju varit den här situationen förut, att när O-ringen ligger nära VM då prioriterar man VM för att vara så bra som möjligt då, det är ju höjdpunkten på året, säger Sveriges storstjärna Tove Alexandersson.

"Väldigt synd"

För vissa löpare, som inte ska springa lika många distanser på VM som Alexandersson, kan det fungera att klämma in O-ringen före VM. Men i år är det bara fyra av elva i VM-truppen som gör det.

- Det blir för tufft med bara en vecka emellan, det handlar ju inte bara om att klara av det – man vill ju vara i toppform också, säger hon.

O-ringen är världens största orienteringstävling och ligger Tove Alexandersson varmt om hjärtat.

- Det är väldigt synd att jag missar den. Det är en av de roligaste tävlingarna så det är såklart tråkigt att missa, jag hade gärna sprungit den.

O-ringen är också en av få tävlingar som kan generera en hel del prispengar. Vinnaren för dam- respektive herrklassen får 80 000 kronor – en välkommen summa för att finansiera sin satsning som elitorienterare.

- Men de finns ju kvar i alla fall, så nu får någon annan chansen att vinna dem, säger Alexandersson.

Kan bli del av världscupen

Även Henrik Boström, vd för O-ringen, tycker att det är synd att tävlingen blir utan Sverigeeliten, men säger att det jobbas på en lösning.

- Vi försöker få det Internationella orienteringsförbundet att inte lägga VM nära O-ringen. Det är något som de inte heller vill, säger Henrik Boström.

Nästa år ligger VM tre veckor efter O-ringen, så där ser det ut att lösa sig av sig självt. Men därefter hoppas Boström på en lösning där O-ringen blir en del av världscupen och därmed inte ska ligga nära VM.

- Vi ska mötas på plats i Ö-vik och slutföra de diskussionerna och skriva ett femårsavtal från 2020 till 2024, det är planen, säger Henrik Boström.

En sådan lösning välkomnas av Tove Alexandersson.

- Det vore såklart väldigt bra om de kan samarbeta med IOF, men då måste de också se till att det blir ett anpassat program så att det inte bara blir en del i världscupen och att den fortfarande ligger nära VM. Den måste också ligga bra till i programmet, säger hon.