Svenskarna tog Washington till final

Washingtons 20-åriga väntan är över, NHL-laget är klart för Stanley Cup-final. Svenskarna André Burakovsky och Nicklas Bäckström blev matchhjältar i den avgörande semifinalen mot Tampa Bay.

ANNONS
|

Washington vann över Tampa Bay med 4–0 i den sjunde och avgörande matchen. I finalen väntar Vegas, nykomlingslaget i ligan.

Burakovskys två mål var hans första i slutspelet.

- Jag har haft lite uppförsbacke i den här serien men jag tyckte det började kännas bättre i förra matchen när jag vågade göra det jag är bra på och... ja, nu hände det här, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

Det är första gången på 20 år som Washington tagit sig till final. Då, 1998, tog Detroit hem Stanley Cup-pokalen. Det var både glädje och lättnad för stjärnorna som varit längst i laget, Nicklas Bäckström och ryssen Alexander Ovetjkin, att ha säkrat finalplatsen.

- Detta har vi drömt om i elva så det är obeskrivligt skönt att vara här, säger Bäckström till Aftonbladet.

- Och äntligen släpper all ”heartbreak” från förr som funnits i bakhuvudet. Nu är det bara att släppa loss och gasa på.

"Vi kommer att slåss"

Ovetjkin, som inledde målskyttet i matchen, var minst lika glad som kedjekompisen Bäckström.

- Det är helt otroligt, jag kan inte förklara mina känslor, jag är bara så glad för mina grabbar. För organisationen och för fansen … Jag ser fram emot att komma hem och spela Stanley Cup-final, det kommer att bli helt galet, säger Ovetjkin till NBC Sports.

ANNONS

- Vi är fyra segrar från att vinna Stanley Cup och vi kommer att slåss.

Burakovsky utsågs till matchens bästa spelare tillsammans med Ovetjkin och Braden Holtby, som stoppade samtliga Tampas 29 skott på mål i matchen.

Washington vann de två första matcherna mot Tampa, förlorade sedan tre i rad men kom igen och vann de två sista matcherna.

Stor respekt för Vegas

I finalen får laget möta jätteskrällen Vegas, som tog sig till final i sin debutsäsong genom att besegra Winnipeg med 4–1 i matcher i semifinalserien.

- Det ska bli otroligt roligt, säger Burakovsky.

Den första finalmatchen mellan Washington och Vegas spelas natten till tisdag svensk tid.

- Vi hoppas ju att det inte är slut med det här, men vi har stor respekt för Vegas. Det är ett väldigt bra lag. Jag ser dock verkligen fram emot att få åka dit och spela mot dem, säger Bäckström.

ANNONS
TT

Fakta: Stanley Cup-final

Så här spelas matcherna i Stanley Cup-finalen (svenska tider):

29 maj 02.00: Vegas–Washington.

1 juni 02.00: Vegas–Washington.

3 juni 02.00: Washington–Vegas.

5 juni 02.00: Washington–Vegas.

ev 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

ev 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

ev 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

ANNONS