Svenskorna inspireras av Ryder Cup-succén

Europas seger i Ryder Cup inspirerar de svenska golfdamerna inför veckans lagtävling i Sydkorea.

ANNONS
|

För tio år sedan var Lindberg med och vann lag-EM och lag-VM för amatörer tillsammans med Anna Nordqvist och Caroline Hedwall. Trion var också med i den första upplagan av lagtävlingen International Crown, 2014, där man slutade tvåa av åtta lag.

Nu i veckan ska de tillsammans med Madelene Sagström försvara Sveriges färger i samma tävling i Incheon.

- Det är jättekul att få spela i ett lag. Vi går omkring här i blågula kläder med den svenska flaggan på ärmen, det gör det extra speciellt, säger Pernilla Lindberg i telefon från Sydkorea.

ANNONS

- Och vi trivs verkligen tillsammans och stöttar varandra bra. Anna och "Carro" har varit ett otroligt bra radarpar i Solheim Cup och i den första upplagan av International Crown. Så det var lätt att bestämma att behålla dem som ett vinnande par. Och jag och "Madde" har kommit varandra väldigt nära eftersom vi båda bor i Orlando. Jag har hjälpt henne mycket under hennes första år på USA-touren. Så när vi såg att vi båda skulle få spela här sade vi att vi ville spela tillsammans.

I damgolfens Mecka

Lagtävlingen spelas mellan världens åtta bästa golfnationer. De första tre dagarna spelas gruppspel, med fyra lag i varje grupp, i matchspelsformen bästboll. På söndag blir det singelspel för de fem bästa lagen i tävlingen för att kora en vinnande nation.

USA och Europa har ju lagtävlingen Solheim Cup. Att även världens bästa golfnation på damsidan, Sydkorea, skulle få vara med i en lagtävling var ett av skälen till att International Crown skapades och nu spelas för tredje gången. Det är första gången som tävlingen avgörs utanför USA.

ANNONS

- När vi spelade första upplagan 2014 upptäckte man vilken läcker tävling det är. Därför var det tråkigt att Sverige inte kvalificerade sig 2016. Att vi nu är i damgolfens Mecka, Sydkorea, är väldigt läckert. Alla förväntar sig att det ska komma mycket supportrar, framför allt sydkoreanska förstås.

"Älskar matchspel"

Lindberg säger att hon även ser fram emot att få spela matchspel.

- Jag älskar matchspel. Man har en så tydlig uppgift framför sig, bara en motståndare och man tar ett hål i taget. Och vi européer spelade mycket matchspelstävlingar när vi växte upp, vi har mycket erfarenhet av det.

Hon ser International Crown som en liten tröst för att hon inte har fått vara med i Solheim Cup.

- Än så länge i alla fall. Och det här ger motivation till att jobba hårt för att försöka komma med i Solheim Cup-laget till nästa år.

ANNONS

Pernilla Lindberg är Sveriges senaste majorvinnare. Hon vann ANA Inspiration i våras och var i årets sista major, Evian Championship i september, bästa svenska på 26:e plats.

TT

Fakta: International Crown

De åtta nationer som har bäst rankade spelare på världsrankningen deltar. De delas in i två grupper där de fyra lagen möter varandra i matchspelsformen bästboll under de tre första dagarna.

På söndag spelas singelmatcher. Dit kvalificerar sig de två bästa lagen i varje grupp samt ett femte lag efter ett särspel mellan grupptreorna. Lagens spelare möter spelare från vartdera motståndarlag.

Grupperna, pool A: Sydkorea, England, Australien och Taiwan.

Pool B: USA, Japan, Thailand och Sverige.

Sveriges lag (med världsrankning inom parentes): Anna Nordqvist (20), Pernilla Lindberg (39), Madelene Sagström (98), Caroline Hedwall (125).

ANNONS