Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn Larsson och André Myhrer deppar efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz i lagtävlingen.

Svenskt hej svejs redan i kvartsfinalen

Grensla eller gränsla? Stavningen var snackisen i det alpina landslaget på pressträffen inför lagtävlingen. Anna Swenn-Larsson satsade på ä. Nu vet hon att det inte spelar någon roll i praktiken – något hon fick lära sig den hårda vägen. Sverige åkte ur lagtävlingen redan i kvartsfinalen.

För första gången sedan VM 2005 – i den allra första lagtävlingen i Bormio – missade det alpina landslaget att ta medalj. Efter lätta 3–1 i första omgången mot Kanada tog det tvärstopp mot regerande OS-vinnaren och blivande världsmästaren Schweiz.

Anna Swenn-Larssons grensling fick stor negativ betydelse. Halvvägs ned för den korta banan kom hon för tajt in i en port och skar ena skidan på fel sida pinnen. Ytterst olyckligt eftersom hon i det läget hade greppet på Wendy Holdener.

- Hade jag kommit ner och vunnit heatet hade vi gått vidare. Men det vet man ju inte, det är små marginaler.

"Hoppats på betydligt mer"

- Det är klart att det är jättetråkigt att vi åkte ur, man hade hoppats på betydligt mer i dag. Vi gjorde vårt bästa, men det räckte inte. Vi vet ju att de (Schweiz) är väldigt duktiga. Men de är inte omöjliga, vi har slagit dem förut. Jag är helt säker på att vi hade kunnat göra det i dag också, men marginalerna var inte på vår sida, säger Swenn-Larsson.

Mattias Hargin hade problem men turen på sin sida. Han gled ned som vinnare i sitt heat när Daniel Yule körde bort sig och Frida Hansdotter ordnade också en enkel seger mot Aline Danioth.

Svenskt 2–1 inför sista heatet. Nu hängde allt på André Myhrer – som hade starke Ramon Zenhäusern att tampas med i kampen om en semifinalplats.

Zenhäusern vann klart, tog Schweiz vidare på tid och lade grunden till det slutliga guldet. Schweiz slog Österrike i finalen medan Italien tog bronset före Tyskland.

Väldigt besviken

Myhrer, som kunde fått sin fjärde raka VM-medalj i lag, tog motgången hårt.

- Besvikelsen är ganska stor. Tråkigt. Jag hade lite avgörandet i min hand inför sista, men Ramon har varit stark hela kvällen, det var svårt att rå på honom. Det är tufft och de har ett bra lag, både starka killar och tjejer. De har ju framför allt Ramon och Wendy kör snabbt på damsidan.

- Vi såg väl redan på lottningen när vi fick den att det kunde bli tufft i kvarten. Men vi gav det ett riktigt försökt, alla har åkt bra och synd om Anna att hon grenslade, hon åkte ju fantastiskt snabbt, säger Myhrer.

Rankningssystemet, som kritiserats av bland andra Myhrer, gör att Sverige tidigt får svåra motståndare i de alpina lagtävlingarna trots de blågula slalomframgångarna i världscupen. Han ser helst att det blir någon form av regeländring.

- Jag tror att det kan finnas en idé att göra det. Kanske att man borde ranka på team eventet i stället. Men det får någon annan fundera på.

Hansdotter gjorde sitt jobb

Efter fem raka svenska VM-medaljer har konkurrensen hårdnat betydligt och Sverige har nu försvunnit redan i kvartsfinalen i de två senaste mästerskapen, i OS och VM.

- Alla tar det på mer allvar. Det har utvecklats hela vägen, tycker jag, säger Myhrer.

Frida Hansdotter hoppas på revansch senare i veckan, då storslalom och slalom väntar i VM-backarna i Åre.

- Vi hoppades på mer och visade också åkning för mer. Det är små marginaler och så åker vi ut mot Schweiz som är ett väldigt bra lag.

Hansdotter vann båda sina heat, något hon tar med sig.

- Även om det var en besvikelse, så tar jag med mig jublet. Jag fick vinna och ta emot jublet och kände att det här vill jag ha mer av. Nu får jag två chanser till och får försöka knyta ihop säcken då, säger hon.

Fotnot: Enligt Svenska Akademiens ordlista godtas både grensla och gränsla som stavning.