Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Eriksson, till höger, tillsammans med målvakten Hedvig Lindahl i samband med landslagets träning i Göteborg.

Svenskt slagläge i gruppfinalen

Oavgjort räcker för en biljett till fotbolls-VM. Men de svenska spelarna tänker inte nöja sig med det i gruppfinalen mot Danmark.

Den svenska vänsterbacken var en av målskyttarna i den övertygande segern (3–0) mot Ukraina på torsdagskvällen.

För Danmark blev det betydligt mer dramatiskt.

Först på tilläggstid lyckades Manchester City-anfallaren Nadia Nadim kvittera till 1–1 hemma mot Kroatien och rädda sitt lag från ett närmast omöjligt utgångsläge mot Sverige.

Fortfarande räcker dock oavgjort för att direktplatsen till fotbolls-VM i Frankrike nästa år ska bli svensk.

- Det är ett annorlunda läge, man är inte van vid att oavgjort är som en vinst. Det är nytt för oss, men jag tror att vi kommer att ta det som vilken match som helst, säger Magdalena Eriksson.

- Vi vill bara göra en bra match och visa att vi förtjänar att gå till VM. Vi kommer att köra den typen av fotboll som vi alltid gör.

Har koll

Svenskan, till vardags innerback i Chelsea i den engelska ligan, känner till de danska spelarna väl. Bland annat gäller det att stoppa just Nadia Nadim, som inte minst är en mycket duktig huvudspelare.

Självklart har hon dock också lite extra koll på flickvännen, Wolfsburgstjärnan Pernille Harder, som nyligen blev utsedd till årets spelare i Europa.

- Pernille är ett hot i det mesta, hon är lite spindeln i nätet i deras anfallsspel. Vi måste få bort hennes yta där hon gillar att vara, framför vår backlinje, säger Magdalena Eriksson.

- Samtidigt som vi måste hålla koll på henne när vi anfaller, för hon är en väldigt bra omställningsspelare. Så vi får försöka stoppa henne från att ha bollen så mycket som möjligt.

Inställd match

Sverige står som vinnare i den första matchen mot Danmark för ett år sedan. Men någon fotboll blev det inte den gången.

Det danska förbundet och landslagsspelarna lyckades inte komma överens om ett nytt kollektivavtal, vilket ledde till att matchen ställdes in och att Sverige senare tilldömdes en 3–0-seger.

Det gör att varken Sverige eller Danmark fått känna på det på pappret tuffaste motståndet i gruppen – förrän nu då allt ska avgöras.

- Det blir otroligt tufft. Vi kommer att ställas på andra typer av prov än vad vi har gjort hittills, säger Eriksson.

- Vi kommer att behöva fokusera mer på vårt försvarsspel och sätta det. Men det känner jag mig ganska trygg i för det är också något som jag tycker att vi är väldigt bra på.