Damlandslaget samlades i Göteborg inför VM-kvalmatchen mot Danmark i oktober. Men matchen ställdes in då danska fotbollsförbundet och spelarföreningen inte lyckades komma överens om ett nytt landslagsavtal. Arkivbild.
Damlandslaget samlades i Göteborg inför VM-kvalmatchen mot Danmark i oktober. Men matchen ställdes in då danska fotbollsförbundet och spelarföreningen inte lyckades komma överens om ett nytt landslagsavtal. Arkivbild.

Sverige får segern i inställd kvalmatch

Danmark har fått sitt straff av Uefa. Sverige vinner den inställda VM-kvalmatchen i fotboll med 3–0.

ANNONS
|

Europeiska fotbollsförbundet Uefas disciplinära organ CEDB (Control, Ethics and Disciplinary Body) tilldelar Sverige segern med 3–0 i VM-kvalmatchen mot Danmark som skulle ha spelats den 20 oktober, meddelar Svenska fotbollförbundet. Danmark får också böta 20000 euro, motsvarande nästan 200000 kronor.

Ett alternativ hade varit att Danmark uteslutits från VM-kvalet helt och hållet. Nu väljer Uefa en mildare linje.

Kan utnyttjas

Den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors är överraskad över Uefas dom.

- Jag trodde att det skulle bli ett strängare straff, att man rent principiellt skulle ta ett beslut som gör att det här inte händer igen. Och då handlar det ju om att utesluta dem ur kvalet. Nu kan man ju faktiskt utnyttja det här i framtiden, säger hon till TT.

ANNONS

Det är första gången i modern tid som Uefa är med om att ett land ställer in en kvalmatch, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau. Att matchen i Göteborg inte kunde spelas berodde på den långtgående, och fortsatt olösta, konflikten om ett nytt landslagsavtal mellan spelarföreningen och Danmarks fotbollsförbund (DBU).

Möjligt att överklaga

Om samma sak händer inom de närmsta fyra åren kommer Danmark att uteslutas från Uefas nationstävlingar. Men det räcker inte enligt Marika Domanski Lyfors, som säger att Uefas beslut öppnar för länder att missbruka systemet.

- Det kan ju faktiskt hända. Man kan avstå från att spela en match ur ett rent taktiskt perspektiv, och det vill jag verkligen undvika. Det skulle vara ödesdigert, säger landslagschefen.

Beslutet kan överklagas, men Svenska fotbollförbundet har inte beslutat om den möjligheten ska utnyttjas.

- Vi kommer att begära skälen för beslutet först. Sedan får vi se, säger Marika Domanski Lyfors.

ANNONS
TT
Fakta: VM-kvalet

De sju gruppsegrarna i det europeiska VM-kvalet gör värdnationen Frankrike sällskap i VM 2019. De fyra bästa grupptvåorna gör upp i playoff om en sista plats.

Sveriges resultat och kommande matcher i VM-kvalgrupp 4:

Kroatien–Sverige 0–2.

Sverige–Danmark 3–0 (matchen inställd, Sverige tilldömdes segern i efterhand).

Sverige–Ungern, 5–0.

5 april 2018: Ungern–Sverige.

7 juni 2018: Sverige–Kroatien.

12 juni 2018: Ukraina–Sverige.

30 augusti 2018: Sverige–Ukraina.

4 september 2018: Danmark–Sverige.

ANNONS