Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det svenska guldlaget med Tove Alexandersson, Emil Svensk, Jonas Leandersson och Karolin Ohlsson.

Sverige försvarade VM-guldet: "Sjukt kul"

Jonas Leandersson blev bara 19:e man i lördagens sprint vid orienterings-VM. I söndagens sprintstafett tog den svenske orienteraren stor revansch när han spräckte fältet på den tredje sträckan och såg till att ge Karolin Ohlsson 47 sekunder inför slutsträcka – en sträcka som Ohlsson förvaltade till ett VM-guld.

- Det var en tung dag och natt igår med mycket tankar, det är betydligt fler positiva tankar nu, säger Leandersson efter VM-guldet.

Kvartetten Tove Alexandersson, Emil Svensk, Jonas Leandersson och Karolin Ohlsson såg till att Sverige försvarade VM-guldet i sprintstafett från ifjol i Estland. Efter en stafett som Sverige i stort sett ledde från start till mål.

Alexandersson, lördagens VM-silvermedaljör i sprint, växlade över till Svensk med en ledning på fyra sekunder före Schweiz och fem före Norge efter den första sträckan. Svensk som slutade sexa i lördagens VM-lopp, gjorde en säker andrasträcka och kunde växla över i fyra sekunders ledning före nya tvåan Storbritannien och 18 sekunder till trean Schweiz.

- Jag är tacksam att Emil gav mig några sekunder. Det gjorde att de bakom fick jaga och stressa, säger Leandersson.

Ut i stor ledning

Leandersson knäckte sina motståndare på den tredje sträckan och ledningen utökades för varje kontroll. Vid växling hade han utökat till hela 47 sekunders ledning.

- Jag fick utnyttja frustrationen jag hade i kroppen. Det var skönt att ge "Karro" en bra ledning.

På slutsträckan försökte i första hand schweiziskan Judith Wyder jaga ikapp Karolin Ohlsson men den svenska ledningen var säker.

- Jag fick ett drömläge och tog tid på mig i orienteringen för att inte göra några misstag. Alla i laget gjorde precis vad de skulle i dag. Det är sjukt kul, jag är jätteglad, säger Ohlsson som säkrade det svenska VM-guldet på slutsträckan.

Sverige var till slut 31 sekunder före Schweiz i mål, bronset gick till Danmark.