Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De svenska orienteringsdamerna fick nöja sig med silver i VM i Lettland.

Sverige fick stryk i gulddrama

Det blev silver till de svenska damerna i stafetten vid orienterings-VM. Efter en dramatisk avslutning tappade de regerande mästarna guldet. Då var Tove Alexandersson besviken.

Sverige fick nöja sig med VM-silver i stafett i Lettland efter en sekunddramatik där Schweiz blev för svårt.

Avslutningssträckan blev en uppgörelse mellan Tove Alexandersson och Judith Wyder där schweiziskan kunde avgöra på de sista kontrollerna och till slut vinna med 15 sekunder.

Helena Bergman sprang den första sträckan för de regerande världsmästarna, Karolin Ohlsson den andra. Ohlsson lämnade över till Alexandersson i åtta sekunders ledning.

Besviken silvermedaljör

Slutsträckan blev en ren uppgörelse mellan de båda topporienterarna där Wyder kunde rycka till sig en ledning med halvminuten fram till den elfte kontrollen, men där Alexandersson kom tillbaka och kapade avståndet sekund för sekund.

Vid den 13:e av totalt 15 kontroller var det helt jämnt, men på slutet var det schweiziskan som hade den bästa orken och kunde avgöra.

Efter loppet hade Alexandersson svårt att glädja sig åt silvret.

- Helena och Carro har gjort helt fantastiska lopp, så jag ville verkligen göra detsamma. Jag känner mig så otroligt dum som inte kunde hålla ihop det. Men de har gjort det otroligt bra, säger hon till SVT.

Bronset knep Ryssland.

Missen kostade medalj

I herrstafetten var det en rafflande uppgörelse om medaljerna, där inte mindre än nio lag gjorde upp på den sista sträckan. Sverige var länge med och nosade på en topplacering, men nej – det ville sig inte för trion Jonas Leandersson, Albin Ridefelt och Gustav Bergman.

Bergman – som tog hand om sista sträckan – valde ett djärvt vägval till den 14:e kontrollen, vilket blev förödande. Bergman halkade efter de andra löparna och det svenska laget fick nöja sig med en nionde plats. Norge tog hem guldet, nationens tredje raka. Schweiz lade beslag på silvret och Frankrike fick brons.