Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Jakobsen, Frida Hansdotter, André Myhrer, Emelie Wikström, Mattias Hargin och Anna Swenn-Larsson är laget som ska köra för Sverige i den alpina lagtävlingen på OS.

Sverige går för nytt alpinguld

Sverige tog båda OS-gulden i slalom. Blir det ett tredje när det ska köras parallellt?

Det internationella skidförbundet har fått kämpa ett par år för att få med den alpina lagtävlingen på det redan späckade OS-programmet. Det blev inget till Sotji för fyra år sedan, men i Pyeongchang är lagtävlingen en av sex nya medaljgrenar.

Det kan bli guld värt för Sverige. I grenens OS-premiär ställer alpinlandslaget dessutom upp med två färska OS-guldmedaljörer i truppen.

- Vi har ett väldigt, väldigt starkt lag och kan gå väldigt långt, konstaterar en av dem, André Myhrer.

- Jag tycker att det här har vuxit fram som en väldigt rolig tävlingsform, framför allt då kanske för att man får vara med i ett lag.

Svenska chanser

Lagtävlingen, som avgörs i parallellslalom, har på förhand varit en av de stora svenska medaljchanserna i Pyeongchang.

Utöver slalomvinnarna Myhrer och Frida Hansdotter har landslagstränarna tagit ut Anna Swenn-Larsson och Mattias Hargin. Även reserverna Emelie Wikström och Kristoffer Jakobsen är aktuella för start.

- Vi har plockat ut Frida, Anna, André och Mattias, men sedan är det ju en lång tävling fram till finalen, förklarar damchefen Lars Melin.

"Vore magiskt"

De svenska åkarna nämner Schweiz som den kanske svåraste konkurrenten. Men det blir en lång väg fram till en eventuell final. I första omgången väntar Slovenien, därefter troligen Österrike.

Med två guldmedaljörer i truppen och fem raka VM-medaljer i lagtävlingen stiger förväntningarna inför lagtävlingen, medger Frida Hansdotter. Men det ska de göra också, tycker hon.

- Parallell och slalom är ju inte samma sak, men vi har ju visat bra åkning många av oss i parallell. Jag tycker också att vi ska ha höga förväntningar.

- Ett tredje guld vore ju absolut pricken över i, det vore helt magiskt.