Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Daleho Irandust i duell med Finlands Eero Markkanen. Den sistnämnde gjorde matchens enda mål i Doha – den förstnämnde hade Sveriges klart bästa chans, men missade.

Sverige inledde 2019 med förlust: "Nervösa"

Svaga första halvlek – betydligt bättre andra. Så går det att summera Sveriges inledning på landslagsåret 2019, där det blev 0–1 mot Finland i Doha, Qatar.

Nej, mötet med Finland, en av blott två träningslandskamper det här speciella landslagsåret – från och med mars väntar endast EM-kvalmatcher – inleddes inte särdeles övertygande för svensk del.

Kanske var det inte så konstigt, med de givna ingångsvärdena i åtanke.

Finland mönstrade en uppställning med totalt 225 A-landskamper, nio spelare som spelade i Nations League under hösten och bara en debutant.

Sverige? Totalt 16 A-landskamper och sex debutanter var den minst sagt orutinerade startelvans samlade landslagserfarenhet.

- Det syntes ganska tydligt. Det var många hos oss som jag upplevde var nervösa och lite försiktiga, och vi tappade boll väldigt enkelt. Det blev en match på Finlands villkor, de vann dueller och det var hafsigt från vår sida, sade förbundskapten Janne Andersson till C More.

Markkanen målade

Förre AIK:aren Eero Markkanen stötte in 1–0 i den 22:a minuten efter ett inspel av rutinerade Tim Sparv i en förstahalvlek där Finland var klart vassare och bland annat träffade stolpen.

Strax efter målet utgick debuterande Simon Tibbling med en skada – enligt Janne Andersson en stukning.

Sverige skapade nästan inget alls första 45.

- I halvtid snackade vi och sa: "Släng väck den här nervositeten eller oron och ut och kör i andra halvlek". Och det tycker jag att vi gjorde, sade Janne Andersson.

"Gjorde det väldigt bra"

Kanske var det mindre nervositet, kanske var det för att Finland föryngrade laget med några byten – men Sverige växte in i matchen, och den sista halvtimmen var det nästan bara spel åt ett håll. Inom loppet av några minuter vaskade Sverige fram tre lägen där Daleho Irandusts i den 72:a var den klart bästa. Men Häckenspelaren fick snedträff från bara några meters håll och sköt utanför.

- Man ska inte använda för kraftiga uttryck, men vi gjorde det väldigt bra. Vi skapade ett antal målchanser och parkerade på deras startelva långa stunder, och spelade en varierad fotboll. Det är jag jätteglad för, sade Andersson, som bland annat lyfte fram inhoppande Viktor Gyökeres (Brighton), Alexander Fransson (Norrköping) och Alexander Jeremejeff (Häcken).

Sverige möter Island på fredag, också i Doha, innan januarilägret avslutas på söndag. Då väntar en helt annan elva.

- Till stora delar blir det ett nytt gäng, sade Janne Andersson.

- Jag vill se alla (spelare).

Noterbart på det kuriösa planet var att Sverige avslutade matchen med ett tvillingpar på planen, för första gången sedan Thomas och Andreas Ravellis dagar på 1980-talet. Detta då Joel och Adam Andersson (Häcken respektive Midtjylland) spelade tillsammans i backlinjen.