Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Nilla Fischer under torsdagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Ukraina. Sverige vann med 3–0.

Sverige kan försvara sig till VM

Ett betongförsvar tog Sverige hela vägen till OS-silver. Ett betongförsvar ska också säkra en plats i fotbolls-VM nästa år. Oavgjort mot Danmark på tisdag och saken är klar.

Om det inte hade varit för Nadia Nadim hade de svenska spelarna redan kunnat börja nöta franska fraser. Men danskans 1–1-mål på tilläggstid mot Kroatien i torsdags ändrade förutsättningarna i VM-kvalet inför den sista omgången på tisdag.

Nu har Sverige inte råd att förlora borta mot Danmark för att vinna gruppen och säkra biljetten till VM i Frankrike 2019. Men fortfarande räcker oavgjort för svensk gruppseger.

- Jag tror att det där är något som Danmark kan ta med sig ut mot oss. De trodde att det skulle vara kört och så fick de in bolljäveln i slutet, säger Olivia Schough.

- Men vi är taggade, det ska bli fantastiskt med ett derby, en final om vilka som går till VM, inför fullsatta läktare.

Svår balansgång

Det blir en delikat taktisk uppgift för Sverige. Men att spela för ett oavgjort resultat är inte aktuellt, i alla fall inte till en början.

- Vi får ju försöka gå in och satsa på att vinna matchen. Men om det är lika med en kvart kvar så tycker i alla fall jag att det är smart att bara lägga sig på försvar, säger Nilla Fischer.

Wolfsburgstjärnan är given från start oavsett om Sverige väljer att starta med tre eller fyra backar. Bredvid sig kommer hon att ha ytterligare minst två försvarare av högsta internationella klass: Montpelliers Linda Sembrant och Chelseas Magdalena Eriksson. Där bakom står Erikssons klubbkamrat Hedvig Lindahl, som i våras utsågs till världens bästa målvakt.

Två insläppta

Det starka bakre ledet – på sju VM-kvalmatcher har Sverige bara släppt in två mål – gör det lättare att i alla fall leka med tanken på att spela på resultat mot Danmark.

- Vi är ju starka defensivt, så det kan vara bra att försöka hålla tätt om det inte är allt för lång tid kvar. Men att gå in från början med inställningen att försöka spela oavgjort, det är svårt, säger Nilla Fischer.

Att spela på resultat mot internationella toppnationer har dock varit gångbart förr. OS-silvret 2016 blev verklighet mycket tack vare en under långa stunder ogenomtränglig svensk försvarsmur. Sverige höll nollan i fyra av sex OS-matcher, bland annat mot både USA och Brasilien, och det har spelarna med sig in i VM-kvalavgörandet på tisdag.

- Vi kommer att spela vårt spel, och inte bara backa hem och köra tajt försvarsspel hela matchen. Vi ska försöka ta med oss det försvarsspelet som vi hade mot Ukraina (3–0 i torsdags) och även försöka få in någon boll. Men om det blir en annan matchbild... då får vi väl bara köra på vårt OS-försvar, säger Olivia Schough.