Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victor Nilsson Lindelöf grattas efter sitt 1–0-mål mot Ryssland.

Sverige kliver in i Nations Leagues finrum

Först hämtade han Guldbollen och sedan avrundade han landslagssäsongen som målskytt och vinnare. Vilka dagar för Victor Nilsson Lindelöf. Landslaget är klart för A-divisionen i Nations League efter 2–0 mot Ryssland och gruppseger.

Kvartsfinalist i VM och när nästa upplaga av Nations League avgörs hösten 2020 är Sverige i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Då kan landslaget lottas in i samma grupp med storheter som Frankrike, Spanien, Portugal eller England.

Så dags är förmodligen Nilsson Lindelöf den självklare ledaren i landslaget. Han var lysande mot ryssarna – och i så mycket större utsträckning än för det inledande målet på Friends arena.

Vi fick se mer framtid under det stängda taket, inte minst i form av Kristoffer Olsson, allsvenskans främste mittfältare under spelåret.

Albin Ekdal, i form och frisk given på det centrala mittfältet, kände att han inte riktigt hunnit återhämta sig från 1–0-segern mot Turkiet i lördags. Förbundskaptenen Janne Andersson kunde ha valt något av de mer trygga och testade alternativen som Ekdals ersättare.

Men Gustav Svensson och Oscar Hiljemark fick sitt kvar på bänken och Sebastian Larsson fortsätta till höger på mittfältet. Andersson valde överraskningsmomentet.

Och framtiden.

Olsson, 23, debuterade i tävlingssammanhang och det mycket tack vare att han gav ett positivt intryck i träningslandskampen mot Slovakien i oktober.

Kreativ, snabb i fötterna och tanken, mycket god vän med bollen, med blicken framåt och inte rädd för att ta för sig och slå de svåra passningarna.

Olssons egenskaper och egenskaper landslaget behöver.

- Kul att få förtroendet och kul att leverera också, säger han till TV4.

- Första riktiga landskampen, vinst och jag tycker att vi spelade bra också. En bra avslutning på säsongen för min del och otroligt för landslaget också.

Tog för sig direkt

Den färske guldmakaren med AIK höll på att spräcka nollan direkt, med ett tungt distansskott som smet strax över ribban. Han fortsatte, utan att kladda med bollen eller välja en sidledspassning, slå bollar mot medspelare i fart.

Det gav några farliga svenska lägen mot ett Ryssland som låg lågt, bevakade och väntade på kontringsmöjligeter. Den första farliga kom när Artiom Dziuba nådde högst men Robin Olsen hade inga större besvär att ta hand om nicken.

I matchen som måste vinnas gav det varierade, kreativa svenska spelet gång på gång möjligheter, men den sista viktiga precisionen saknades. Nilsson Lindelöf hittade Martin Olsson som störtade fram och från fritt läge fick till ett perfekt avslut förbi Andrej Lunjov.

Problemet?

Han befann sig i en klar offsideposition.

Nilsson Lindelöfs andra

Sverige matade på. En perfekt slagen hörna av Sebastian Larsson följdes av en lika perfekt tajmad löpning av Andreas Granqvist – och en riktigt vass nick. Men Lunjov briljerade med en högklassig räddning.

Kort före halvtid kom målet som förde landslaget till A-divisionen i Nations League hösten 2020. Ludwig Augustinssons högerhörna nådde, via Mikael Lustigs panna, Nilsson Lindelöf som distinkt tryckte in sitt andra landslagsmål.

Marcus Berg gjorde vad han kunde för att avrunda landslagssäsongen med årets första landslagsmål. Men det verkade inte vilja sig den här gången heller, trots åtskilliga försök, några bättre än andra.

Äntligen mål för Berg

Men slutet gott, allting gott. Berg tryckte in returen Lunjov släppte på Sebastian Larssons avslut i 72:a minuten. Berg förde fingrarna mot ena örat i en gest som berättade hur mycket han njöt av publikens jubel.

Och Janne Andersson knöt nävarna.

Förbundskaptenen har förstås lidit med sin anfallare, skyttekung i VM-kvalet, men mållös i 13 långa månader i landslaget.

Den 2 december väntar EM-kvallottningen i Dublin. De första kvalmatcherna spelas i slutet av mars nästa år. Vid sidan av kartläggningen av de kommande motståndarna på vägen till EM-slutspelet – det som är utspritt över stora delar av Europa – ska förbundskaptenen Janne Andersson också ta ut en trupp till den traditionella januariturnén.