Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Hansdotter njöt av tävlingsformen och revanschen. Och kanske ännu mer av själva backen.

Sverige trivdes i den tekniska hemmabacken

Vackert väder och många svenska flaggor på läktarplats och, framför allt, en perfekt preparerad parallellslalombacke. Då trivdes de svenska åkarna – och då kom även revanschen från OS.

Sverige slogs ut redan i kvartsfinalen i den alpina lagtävlingen i OS.

I Åre fick man revansch.

- Det kändes fantastiskt. Jag tror att vi alla var revanschsugna. Vi är ett bra paralag och i dag fick vi visa att vi är tillbaka att räkna med, säger Frida Hansdotter med en segerblombukett i handen.

På vägen mot segern, som gick via 3–1-segrar mot Schweiz, Tyskland och Frankrike, tog Frida Hansdotter poäng i samtliga sina åk.

Inför hennes finalheat, mot Frankrikes Tessa Worley, var det ett nyckelläge med ställningen 1–1, efter att Anna Swenn Larsson vunnit stort mot Romane Mirandoli och Mattias Hargin förlorat med desto mindre marginal mot Clement Noel.

TT: Hur gick tankarna inför den starten?

- Det är ju det som är kul, det är ju det som är parallell. Man har de här heaten, det är spännande, man har någon på sidan om och vet att man måste leverera varje åk och varje heat. Jag njuter ju av den här situationen, så är det ju.

Förkyld Myhrer

Hon njöt också av bansättningen. De svenska teknikåkarna hymlar inte med att de föredrar svårare banor. Och här i Åre kändes det som en jackpott för Hansdotter.

- Jag måste säga att den här backen var superkul att åka parallell i. Man behövde verkligen åka till sig segrarna. I stället för att bara släppa och ligga på chans så behövde man verkligen åka skidor.

André Myhrer, som satte punkt för finalsegern med att ta sig i mål före en grenslande Julien Lizeroux, är av samma åsikt.

- Intressant med en annan banprofil. Att det gick så pass bra är jättekul inför nästa gång i Åre.

- Det händer ju lite mer på den här banan än vad det gjorde på OS. Och det tror jag är bra för oss. Det var väldigt enformigt på OS-banan så jag tror detta passar oss bättre. Skönt att få visa för oss själva också att vi kan sätta dit det.

Myhrers fysiska status inför loppet var dock inte lika strålande som Åres vintersol denna fredag.

- Jag var lite sliten i dag. Jag har dragit på mig en förkylning och vet inte om jag har feber. Men jag försökte i alla fall fokusera. Tur att man har så pass bra lagkamrater som ordnade upp det innan man ens behövde ge sig ut. Det var skönt.

"Vi kunde ju ändå vinna"

Någon fara med kommande helg ska det dock inte vara enligt honom själv.

- Jag tror att jag kommer att klara några minuters åkningar i helgen så det är nog ingen fara. Det känns bara lite drygt att man inte är helt fit for fight.

Mattias Hargin, som dessutom tampats med skadeproblem under säsongen, var inte heller helt hundraprocentigt kry.

- Jag har varit lite förkyld och skit sedan OS, även under OS, så det hade varit skönt att bli lite frisk snart. Men vi kunde ju ändå vinna.

Hans egen, och lagets, insats, var minst sagt en skön vitaminboost inför fortsättningen.

- Jag tror att jag var snabbast i dag. Synd att inte få vinna sista heatet. Men skön, stabil åkning och ett litet kvitto inför helgen.