Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Malin Baryard, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, och Fredrik Jönsson tog silver i lagfinalen vid hoppning vid ryttar VM i Tryon, USA.

Sverige två sekunder från historiskt VM-guld

Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson. Kvartetten kan nu kalla sig VM-silvermedaljörer. Men så löjligt nära guld det var. USA vann omhoppningen först sedan tiden räknats – och guldet med dryga två sekunder.

VM-debutanten Fredrik Jönsson tyckte att han vann ett silver snarare än förlorade ett guld i sitt första mästerskap:

- Det får vi vara nöjda med. Vi var för långsamma så vi var inte riktigt nära Amerika idag. Vi får fila på farten men vi är nöjda. Jag hade kunnat rida lite fortare, men det är som det är, säger han tiill SVT.

Dramat i Mill Spring går rakt in i ridsportens historieböcker. En rysare i själva finalen följdes av en högdramatisk omhoppning.

- Vi tänkte på det igår att det kunde hända men att det inte var så troligt. Det blev lite raska puckar men inte så att det påverkade så mycket, säger Jönsson.

Trion von Eckermann, Baryard Johnsson och Jönsson radade upp nollor inför den hemmabetonade publiken i den ordinarie finalen.

När konkurrenterna samtidig rev bort sig var minst silver säkrat.

Kampen om guldet stod mot USA. McLain Ward var, som sista USA-ryttare, under enorm press inför hemmapubliken. Felfritt av honom och amerikanskt guld. Ett nedslag och omhoppning väntade med samtliga ryttare. Allt annat betydde svenskt guld.

Det var förutsättningarna.

Lika efter att alla hoppat

Ward rev ett hinder – och tvingade fram en omhoppning, den första någonsin om guldet i ett världsmästerskap.

Först ut var von Eckermann som satte dagens andra nolla med Mary Lou. Devin Ryan följde upp med att göra samma sak.

Baryard Johnsson var ett lyckat sista språng från felfritt – då rev Indiana med bakbenen. Adrienne Sternlicht fick även hon ett nedslag.

Och Fredrik Jönsson, VM-debutanten? Har han inga nerver? Felfritt igen. Laura Kraut kontrade med en nolla.

Nu hängde allt på Fredricson.

Ward pallade

Världsstjärnan gjorde vad som krävdes och bollade över pressen till Ward. Han var även felfri. Helt lika efter fyra ryttare – men USA hade den totalt snabbaste tiden.

100,67 mot Sveriges 102,75

Lagfinalen inleddes med att von Eckermann och hans tolvåriga sto visade sin fulla potential när det verkligen gällde som mest. Baryard Johnsson på Indiana följde också upp med en nolla i protokollet – och därmed hade Sverige fått en drömstart.

Skon flög av

- Det är så himla skönt, jag är så glad att hon fick vara felfri. Hon hoppade fantastiskt i går, men det föll några bommar. Hon har inte fattat vad hon håller på med utan tar det som vilken tävling som helst, säger Baryard Johnsson.

- Vilken häst. Skon flög av efter trekombinationen, men hon brydde sig inte om det heller. Hon bara dundrade på.

Duon hade åtta respektive nio fel i torsdagens kvalomgång. Då räddade Fredrik Jönsson och Peder Fredricson finalplatsen.

Jönsson säkrade medalj

Nu lade Baryard Johnsson och von Eckermann grunden till en medalj.

Jönsson säkrade den på Cold Play – och tog samtidigt en plats i den individuella finalen med mästerskapets andra nollrunda.

När tyskarna rev bort sig i tredje rundan stod det helt klart att kampen om guldet stod mellan Sverige och USA.

Fredricson var i den sköna sitsen som sista svenska ryttare att hans resultat saknade betydelse i nationshoppningens ordinarie runda – men han red samtidigt för att gå in i den individuella finalen med ett så bra resultat som möjligt.

De åtta felen där kan bli kostsamma i jakten på en individuell framgång.

Jönsson, von Eckermann och Fredricson är alla kvalade till söndagens final som avgörs i två omgångar.