Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Jonna Sundling spurtar Sverige till andraplatsen i söndagens världscupstafett i Ulricehamn.

Sverige tvåa efter Sundlings avslutning

Med Stina Nilsson skadad är frågan vem som ska köra sistasträckan i en VM-stafett. Kanske gav Jonna Sundling svaret. I Ulricehamns snöyra spurtade hon fram Sverige till en andraplats i världscupstafetten.

Åt suveräna Norge, som inte har förlorat en världscupstafett på många år, gick det inte att göra något. Med Therese Johaug i spetsen tog norskorna hem loppet med 37,4 sekunders marginal.

Men där bakom var det för svensk del glädjande att se att det finns goda alternativ på sistasträckan, nu när Stina Nilsson verkar missa VM nästa månad på grund av en lårskada. Charlotte Kalla, som såg betydligt piggare ut än i lördagens 10-kilometerslopp, lämnade över till Jonna Sundling som tvåa. Och Sundling visade att hon har det som krävs för en slutsträcka.

- Det gick bra, jag är nöjd med min sträcka. Jag fick gå ut lite ensam, och Finland kom ikapp i varvningen. Då tänkte jag bara att jag skulle hänga på och sedan spurta om det. Och det gick bra, säger Jonna Sundling.

Stort publikstöd

Den 24-åriga sprintspecialisten låg i rygg på finländskan Eveliina Piippo in i stadion, men gled sedan enkelt förbi och spurtade kontrollerat till sig andraplatsen påhejad av tusentals svenska fans som trotsade snörusk och vind. Och Sundling gör gärna något liknande under VM i Seefeld.

- Jag gillar ju att köra stafett och sistasträckan har varit min plats genom åren. Vi hoppas att Stina kan vara med, men om de vill att jag ska åka så säger jag inte nej. Det skulle vara jättekul, säger Jonna Sundling.

Lagkamraterna var imponerade över hur Sundling hanterade situationen.

- Hon är så kylig. Hon såg riktigt fokuserad ut när hon värmde upp och det var spännande att följa sistasträckan. Det är hur grymt som helst och bygger garanterat självförtroende för henne, säger Charlotte Kalla.

- Hon visade i dag hur stark hon är i skejtåkningen, och också vilken avslutning hon har. En av hennes styrkor är ju just skejtspurt. Jag skulle säga att hon hanterar situationen väldigt bra, säger Ebba Andersson.

Vill utmana Johaug

Andersson stod för en stark insats på andrasträckan efter att Evelina Settlin skickat ut henne som trea med några sekunder upp till Norge och Ryssland. Lite synd var det dock, säger hon, att hon inte riktigt hade kontakt med Therese Johaug när hon gick ut.

- Jag fick ett jättebra utgångsläge av Evelina. Sedan hade det varit spännande att se om man hade haft någonting att utmana Johaug med, och också se vilken fart som hon faktiskt håller. Men jag hoppas att det kommer tillfällen till det, säger Ebba Andersson.