Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn-Larsson och Frida Hansdotter inspekterar en träningsbana inför lagtävlingen.

Sverige vill ha revansch i lagtävlingen

Sverige har inte missat medalj sedan 2005 – på VM vill säga. Nu jagar alpina landslaget revansch för lagmissen på OS i Pyeongchang förra året.

Lagtävlingarna har varit en given medaljchans för Sverige sedan de infördes på de alpina mästerskapen.

Sverige har också ett brons att försvara från VM i St Moritz för två år sedan. När grenen kom med på OS-programmet första gången, i Pyeongchang i fjol, tog det dock tvärtstopp redan i kvartsfinalen mot Österrike.

- Det var ju inget mål vi hade att åka ut i kvartsfinal. Men det känns som att vi är ett starkt lag och vi är sugna på betydligt mer än det nu, säger Anna Swenn-Larsson.

Kanada först

Det har blivit dags för de största hemmahoppen – André Myhrer och Frida Hansdotter – att ge sig in i hetluften i Åre. Efter den avklarade fartveckan börjar teknikdagarna med lagtävlingen på tisdagseftermiddagen.

Utöver OS-guldmedaljörerna får Mattias Hargin och Anna Swenn-Larsson chansen. Kristoffer Jakobsen och Charlotta Säfvenberg är med som reserver.

Sverige inleder tävlingen med åttondelsfinal mot Kanada. Men redan i kvartsfinal väntar troligen Schweiz, en minst lika svår motståndare som Österrike på OS i fjol.

- Det har väl inte ändrats, hur det lottas, säger André Myhrer, som tidigare varit kritisk till att även fartgrenarna räknas in när parallellslalomtävlingarna ska lottas.

Däremot, fortsätter han, visade ju Sverige redan på världscupfinalen i Åre i fjol att insatsen på OS inte var ett bra riktmärke.

- Vi var besvikna efter OS, jag tror att vi hade mycket högre förväntningar än att åka ut i andra omgången, säger han.

- Jag tycker också att vi visade på finalen i Åre att vi kan åka fort och det vill vi göra i morgon också.

Hyllar varandra

Dessutom kommer ju Sverige till start med två OS-guldmedaljörer i slalom.

- Jag tycker att Frida är otroligt stabil i sin åkning och har en förmåga att åka fortare än alla andra. Det har varit en vikig del i vårt lag att få ha Frida, säger Myhrer, men får svar direkt.

- André är ju riktigt stark i parallell och det är ju han som har infört "dubbel-punchen" (att boxa undan portarna med båda nävarna). Så jag tycker att vi har ett riktigt starkt kort i vårt lag, säger Frida Hansdotter.