Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Eriksson. Arkivbild.

SvFF har fortsatt förtroende för Eriksson

Svenska fotbollssupporterunionen kräver Björn Erikssons avgång. Men hos Svenska fotbollförbundet (SvFF) har han fortsatt förtroende som Riksidrottsförbundets ordförande.

Det var i onsdags som Expressen publicerade en granskning av Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson och hans roll i polisens på senare tid hårdare linje i arbetet mot bengaler på svenska fotbollsläktare.

I artikeln framgick att Eriksson sitter på dubbla stolar, att han som lobbyist för flera av Sveriges största vaktbolag har dragit in miljoner kronor samtidigt som han som ordförande för RF har varit drivande i att polisen ska ta ett steg tillbaka i säkerhetsarbetet vid fotbollsmatcher och lämna över ansvaret till privata vaktbolag.

Kräver Erikssons avgång

Många ser Erikssons roll som problematisk, bland annat Svensk Elitfotbolls (Sef) ordförande Lars-Christer Olsson som till Expressen yttrade sig enligt följande i torsdags:

- Det vore bra om man tog sig en riktigt titt på vad som har skett i alla olika riktningar. Det är oförenligt att vara företrädare för svensk idrott och samtidigt driva lobbyverksamhet för att en viss bransch ska ersätta polis. Det måste man hålla isär. Man måste bestämma sig för vilken stol man ska sitta på.

Samtidigt har Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) gått ut och krävt Erikssons avgång.

"SFSU anser att förtroendet för Björn Eriksson är förbrukat och att det är en omöjlighet för honom att sitta kvar som ordförande för Riksidrottsförbundet. Därmed kommer vi att arbeta för en ny ordförande i Riksidrottsförbundet", skrev organisationen på sin hemsida på torsdagen.

"Är en fråga för medlemmarna i RF"

Under fredagen fick Björn Eriksson i ett möte förklara sina roller inför Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och Sef:s dito Lars-Christer Olsson.

- Det var väldigt viktigt att klargöra rollerna, vem som gör vad. RF har ett övergripande ansvar och specialförbunden sköter det operativa. Jag tycker att vi fick en bra redogörelse av Björn, säger Karl-Erik Nilsson till SVT.

Något krav på Björn Erikssons avgång hade dock varken Karl-Erik Nilsson eller Lars-Christer Olsson.

- Björn hävdar att det är en nidkoppling. Jag tycker fortfarande att Björn får reda ut hur kontakterna har sett ut. Men sedan är det en fråga för honom och medlemmarna i RF. Vi kommer inte att gräva i det, säger Olsson till SVT.