SvFF:s jurist: " En helt juridisk fråga"

Landslagschefen Lars Richts son, Andréas Richt, är en av grundarna och ägarna för Gula Väggen AB. Ett bolag som nu sitter i en juridisk konflikt – med Svenska fotbollförbundet.

ANNONS
|

Svenska fotbollförbundets supportergrupp Camp Sweden har inför VM hamnat i en konflikt med bolaget Gula Väggen, skriver Aftonbladet.

Efter att Gula Väggen AB varumärkesregistrerat sitt namn tidigare denna månad kommer Camp Sweden inte längre att kalla sin klacksektion på de ryska VM-läktarna för just detta, vilket varit fallet under tidigare mästerskap.

- Jag tycker det är jättetråkigt eftersom det är ett vedertaget begrepp som svenska fansen använt i flera år, säger Susanne Petersson, styrelseledamot i Camp Sweden, till Aftonbladet.

ANNONS

Svenska fotbollförbundet har överklagat varumärkesregistreringen hos Patent- och registreringsverket (PRV).

En av Gula Väggen AB:s grundare är Andréas Richt, son till landslagschefen Lars Richt.

Lars Richt anser inte att tvisten utgör en intressekonflikt.

- Jag tycker att ni ska prata med min son om det. De är flera i företaget. Jag är fullständigt utanför frågan. Jag vill inte vara inblandad. Bara för att man är far och son behöver det inte betyda att man vet allt. Jag har avsiktligt inte velat veta vad som händer mellan förbundet och hans företag, säger Lars Richt till Aftonbladet.

Lars Richt säger att han inte kände till tidningens uppgifter.

- Jag blir inte ofta svarslös men nu känner jag att jag blir det. Det här kommer som en stor överraskning, som en blixt från klar himmel, för mig. Det gör lite ont att det är en konflikt mellan dem, säger han.

ANNONS

Inte inblandad

Att Richt inte har känt till situationen bekräftas för TT av SvFF:s förbundsjurist Joakim Högberg Jacobsson.

- Vi vet att ena bolagets representant är son till Lasse, och därför har vi inte blandat in Lasse i det. Det är av hygienskäl. Annars finns ju risken att man skulle kunna hävda att det är en jävsituation, säger Högberg Jacobsson.

TT: Borde inte Lars Richt ändå fått veta att det finns en rättstvist?

- Det har inte varit vår uppfattning. Egentligen är det en rent juridisk bedömning. Vi informerar inte, oavsett om det är Richt eller någon annan, hela kansliet vad vi gör på juridikavdelningen. De som behövt veta har vetat.

"Helt juridisk fråga"

Högberg Jacobsson menar att fallet inte kunde ha skötts på något annat sätt.

- Det är en helt juridisk fråga vem som har mest rätt till varumärket. Och vår uppfattning är att vi har bättre rätt till det.

ANNONS

TT: Kan det påverka arbetet att Lars Richt nu är medveten om konflikten mellan hans son och SvFF?

- Det tror jag absolut inte. Och han har varit ganska tydlig med att han inte har haft något med det att göra och inte kommer att ha något med det att göra.

TT har också varit i kontakt med Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Han vill inte uttala sig i frågan.

TT
ANNONS