Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

SvFF vill ha svar om avstängde Mutko

Vitalij Mutko stängdes av på livstid från OS men han är också ordförande i ryska fotbollsförbundet och ledare för VM-organisationen 2018. Fifa har i ett pressmeddelande sagt att VM-förberedelserna fortsätter som vanligt. "Vi kommer ställa frågor till Fifa om detta", skriver Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, i ett sms till SVT Sport.

Vitalij Mutko var idrottsminister (2008-2016) i Ryssland när dopningsskandalen under Sotji-OS pågick. Även om det inte fanns några direkta bevis på Mutkos inblandning ansåg IOK att han var en av de ytterst ansvariga och stängde av honom från OS på livstid.

Mutko är i dag vice premiärminister i Ryssland men även ryska fotbollsförbundets ordförande och högste ansvarige ledare för landets VM-organisation inför världsmästerskapet 2018.

"Det här beslutet har inverkan på förberedelserna för VM 2018 och vi fortsätter att arbeta för att leverera bästa möjliga mästerskap", sade Fifa i ett uttalande efter IOK-domen utan att nämna Mutko vid namn.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, vill veta hur Fifa resonerar.

"Det var ett mycket tufft och skarpt beslut IOK tog och det påverkar förtroendet för all rysk idrott och dess företrädare. Påverkar självklart också förtroendet för Mutko. Om han kan sitta kvar som ordförande i den lokala ryska organisationskommittén är en fråga för ryska fotbollsförbundet och Fifa och ta ställning till."

Mutko har inte uttalat sig om IOK-domen.