Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn-Larsson, höger med blommor, kommer sakna Frida Hansdotter, vänster med blommor, i det alpina landslaget. Arkivbild

Swenn-Larsson om avskedet: Känslosamt

Under ett personligt samtal i Tjeckien fick Anna Swenn-Larsson veta att Frida Hansdotter ska sluta. Nu slipar det alpina landslaget på ett firande av den olympiska slalommästaren.

I onsdags meddelade Frida Hansdotter att hon som 33-åring avslutar sin framgångrika alpina skidkarriär. Landslagskollegan Anna Swenn-Larsson fick beskedet tidigare än så.

- Jag fick det för typ en vecka sedan, när vi kom ner hit till Tjeckien, säger Swenn-Larsson inför lördagens världscupslalom i Spindleruv Mlyn.

TT: Berättade hon det för dig personligen?

- Ja, det gjorde hon. Det var absolut känslosamt, vi har varit i samma lag länge. Jag hoppas – och tänker – att jag också varit bra för henne, att vi matchat varandra bra.

För knappt tre veckor sedan tog Anna Swenn-Larsson VM-silver i slalom på hemmaplan i Åre. Hansdotter blev då utan medalj, och nästa säsong får damlandslaget klara sig utan sin stora stjärna som tog OS-guld i slalom förra året.

Enorma hyllningar

- Det är jätte, jättetråkigt. Hon har varit en motivation för mig, en morot, och har hela tiden pushat mig till att åka snabbare både på träning och på tävling. En förebild och någon man verkligen har sett upp till. Sverige kommer verkligen sakna Frida, hon gör ju en stor del av laget, säger Swenn-Larsson.

Som 27-åring har Rättviksåkaren haft ett stort genombrott den här säsongen och – förutom VM-silvret – varit på världscuppallen två gånger individuellt.

Hon tror inte att det blir någon större utmaning att bibehålla samma nivå utan Hansdotter i laget nästa säsong.

- Vi har ju ett extremt bra slalomlag, så det tror jag väl inte. Men hon har ju alltid varit lite av ledaren för gruppen. Jag tror absolut att hon kommer saknas, men nu är ju beslutet taget. Vi får bara köra på och fortsätta åka snabbt.

Nästa vecka gör Frida Hansdotter sin sista tävling i världscupfinalen Soldeu, Andorra. Anna Swenn-Larsson erkänner att landslaget planerar ett avfirande. Men hon är hemlighetsfull.

- Vi får se vad det blir, säger Swenn-Larsson och skrattar.

TT: Ni har lite planer i alla fall?

- Ja, kanske, kanske...

"Försöker blockera"

Under världscuptävlingarna i Spindleruv Mlyn gör VM-femman Hansdotter och silvermedaljören Swenn-Larsson sin första slalomtävling sedan Åre-VM.

TT: Känner du en annan typ av press?

- Nej, jag tycker att det känns bra. Hela säsongen har varit väldigt stabil för mig. Jag försöker bara att må bra, ha kul och vara i nuet. Tänka på skidåkningen och på det runt omkring, med media och press. Jag försöker blockera ut det, säger Anna Swenn-Larsson.

TT: Är det svårt?

- Nej, jag tycker det har gått ganska bra. Det var ju väldigt mycket kring VM och dagarna efter men sedan har det varit väldigt lugnt. Jag har kunnat fokusera på mitt.