Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn-Larsson blickar ner över en parallellslalombana på Vemdalsskalet.

Swenn-Larsson planerade sig ur krisen

När det var som värst körde hon ur i nio av tio tävlingar. Men en noggrant bokförd plan, dag för dag, har fört Anna Swenn-Larsson tillbaka till världstoppen lagom till hemma-VM.

De svenska slalomdamerna VM-laddar just nu i backarna i Vemdalen. Och inte bara med en tydlig medaljkandidat, utan två.

Utöver Frida Hansdotter kommer även Anna Swenn-Larsson att åka de omkring 20 milen norrut till Åre med en rad fina resultat i ryggen. Scenförändringen mot för några sedan kunde knappast varit större.

Men någonstans i den djupa svackan hittade slalomstjärnan en väg uppåt igen. Bland annat började hon med att föra anteckningar över sin planering, dag för dag, med penna och papper.

- Jag skriver ner lite vad jag vill ha ut av träningen, vad jag ska göra under dagen. Sedan brukar jag analysera det lite efteråt också, säger Anna Swenn-Larsson.

- Men det tar ju inte timmar det här.

TT: Hur länge har du fört bok så här?

- Det är väl ungefär två och ett halvt år, jag började där under fiaskotiden. Det har funkat, så jag har fortsatt. Inte exakt varje dag, men nästan.

- En del tror att det är de två senaste veckorna som allt har lossnat, men det är ju många år av hårt arbete.

Kortvarig glädje

Det har varit ett par omtumlande veckor i världscupen. I Flachau i början av januari var hennes första pallplats på nästan fem år klar. Trodde alla.

Men glädjen över tredjeplatsen blev kortvarig. Hon hade utan att märka det själv grenslat en port och diskades, direkt inför tusentals åskådare.

Knappt tre veckor senare, i nästa slalomtävling, kom den dock – den efterlängtade pallplatsen. I Maribor i lördags blev Anna Swenn-Larsson tvåa – och den här gången hade tävlingsjuryn inget att invända.

Hansdotter imponerad

Det gör att 27-åringen plötsligt seglat upp som en medaljkandidat i sin hemmabacke.

- Ja, hon är ju hetare än jag just nu, säger Frida Hansdotter och sneglar bort mot lagkamraten med ett brett leende.

Den olympiska mästaren är en av många som låtit sig imponeras av Swenn-Larssons tålmodiga arbete för att komma tillbaka till toppen.

- Anna har gjort det helt fantastiskt. Från den där säsongen då allt gick neråt, att vända det och bygga upp något igen... Det har varit otroligt starkt och jättekul att se, säger Hansdotter.

- Det banar väg för många andra också. Det är inte bara att bli en av världens bästa åkare, det är viktigt för de lite yngre att se. Man måste ha en plan, följa den och vara stark i den.