Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkorea tränar på Spartak Stadium i Lomonosov nära S:t Petersburg.

Sydkorea ska kämpa för Asien

Asiens första insats i fotbolls-VM blev ett fiasko, med Saudiarabiens 0–5 mot Ryssland i premiären. Nu blir det tändvätska för Sydkorea – mot Sverige.

I en sliten förstad till S:t Petersburg rullar Sydkorea boll på Spartak-stadion i Lomonosov. Det här är långt från de eleganta olje- och gasrublernas palats och nybyggen.

Utanför fotbollsplanen härskar i stället det gamla Sovjetunionens eviga "chrusjtjovkor" – de nu allt mer slitna femvåningshus som uppfördes i snabb takt runt om i landet efter det andra världskriget.

Spartak-stadion har ändå fått en rejäl ansiktslyftning inför VM, som en av turneringens träningsarenor. Och sydkoreanerna verkar trivas.

"Ska inspireras"

När mittbacksduon Jang Hyun-Soo och Kim Young-Won håller presskonferens svarar de lugnt, länge och leende på alla frågor.

Mycket handlar om att stå upp för sin världsdel.

- De säger att de inspireras av Saudiarabiens förlust (mot Ryssland). Det har gjort dem bestämda att spela bra, att visa att asiatiska lag är bättre än så, förklarar tv-journalisten Park Ju-Lin efteråt.

Det mesta av presskonferensen går nämligen otolkat på koreanska. Och den enda fråga som TT hinner sticka in – om hur mittbackarna tänker hantera Ola Toivonen och Marcus Berg på måndag – blir det mest ett artigt icke-svar på.

Har motmedel?

- Vi har studerat Sverige noga. Vi vet att de spelar 4–4–2 och hur de spelar. Men vi kan inte avslöja något om hur vi ska göra, säger 26-årige Jang, från FC Tokyo i den japanska ligan.

Tv-journalisten Park fyller ändå i lite mer, av det som gick förlorat i översättningen. Eller snarare inte översattes alls.

- De sade att de vet att Sverige gillar att spela långbollar och slå crossar, så de har övat sig på att möta det. Sverige är bra fysiskt och ett hot – men de säger sig ha bra motmedel, berättar Park.

Semifinal 2002

Sydkorea var länge ett lag som alltid var med i VM, men aldrig vann. De fem första slutspelen gav som bäst fyra oavgjorda på 14 matcher.

Sen kom succén i hemma-VM 2002 med vinsterna mot Polen, Portugal, Italien och Spanien och en slutlig fjärdeplats efter bronsmatch mot Turkiet.

Till den nivån har man ännu inte lyckats återvända, men både 2010, då man nådde åttondelsfinal, och 2014, då man pressade Belgien och Ryssland i gruppspelet, har visat att sydkoreanerna inte längre är någon slagpåse.

Och på måndag gäller det dessutom att kämpa för en hel kontinent.

- Saudierna tappade koncentrationen när de släppte in sina mål. Det är en god läxa för oss, säger mittbackarna Jang och Kim inför mötet med Sverige.