Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debutanten Mattias Svanberg (till höger) i kamp mot Oscar Hiljemark under landslagets träning på Friends arena.

Talangen Svanberg: "Jag är väldigt stolt"

Direkt från allsvenskan in i Filippo Inzaghis Bologna i världens kanske mest taktiska fotbollsliga. Och det som 19-åring. Det går undan för Mattias Svanberg. Nästa steg i karriären tas just nu på hemmaplan, som färsking i landslagstruppen.

Förbundskaptenen Janne Andersson fick något varmt i blicken när han pratade om mittfältaren på måndagens presskonferens.

- Han är internationell i sitt steg, sitt sätt att driva boll, sin trygghet med bollen, sin oräddhet och sin arbetsförmåga. Han har många av de delar man måste ha för att nå den yttersta nivån. Det blir en rolig spelare att jobba med, jättespännande, sade Andersson.

"Upp till mig"

Svanbergs replik efter debutträningen på Friends:

- Bara kul att höra, men samtidigt är det upp till mig. Man kan ha alla förutsättningar men man måste göra något av dem också.

Andersson brukar inte krångla till det. När han välkomnade tonåringen gav han honom kort och gott rådet att vara sig själv.

- Han sade att jag ska försöka få ut så mycket av mig själv, inte vara rädd utan bara spela mitt spel, säger Svanberg.

Den absoluta majoriteten av unga svenska spelare som snappas upp av italienska klubbar skolas in och ställs på tillväxt, många lånas ut efter en tid för att få speltid och erfarenhet. Inget av detta har varit aktuellt för Svanberg.

Vann Inzaghis förtroende

Han vann snabbt förre storspelaren Filippo Inzaghis förtroende. Debuten kom i fjärde ligaomgången, borta mot Genoa. Sedan dess har han varit mer eller mindre delaktig i sju av åtta ligamatcher.

- Jag har jobbat mig in i det successivt och fått mer och mer speltid. Nu känner jag att jag har hittat min roll, säger han.

TT: Vilka direktiv har du på planen?

- En "box till box-spelare", jag ska försöka skapa så mycket offensivt som möjligt men också ligga kompakt i defensiven. Jag är med mycket åt båda håll.

Filip Helander, klubb- och numera också landslagskompis med Svanberg, är imponerad av 19-åringens snabba genombrott.

- Han har gjort det jättebra. Han är väldigt talangfull och att han har kommit med här är också ett kvitto på att han har gjort det bra. Alla är jättenöjda med honom i klubben. Är man 19 år och spelar från start i Serie A säger det någonting. Då är man duktig, säger Helander.

Lätt förvånad

Den taktiska fotbollen i Italien betyder gärna att anpassningen som nykomling tar tid, men Mattias Svanberg har acklimatiserat sig snabbt.

- Jag är kanske lite förvånad över att han fick chansen så pass tidigt, men han tog den när han väl fick den. Det känns inte som att han är ny, säger Helander.

Svanberg om Helanders förvåning:

- Han visste inte hur bra jag var (skratt). Jag kan förstå honom. Det är mer (speltid) hittills än jag själv trodde.

Helander, tillbaka i landslagstruppen efter skada, har tagit väl hand om sin yngre vän.

- Det är första gången han är utomlands, han har bott hemma tidigare... det är klart att det är en skillnad men det var det för mig också. Vi har kul utanför planen också. Jag får tolka åt honom men han lär sig språket snart, säger Helander.