Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thailändskan Pornanong Phatlum leder British Open inför helgens spel. Arkivbild.

Thailand spänner musklerna i British Open

Thailand är något av det nya Sydkorea inom damgolfen. Ariya Jutanugarn är världsetta och Pornanong Phatlum i ledning inför avgörandet i British Open.

Sydkorea dominerar visserligen världsrankningen med sju spelare bland de 20 bästa och ytterligare tolv på topp 50-listan – men högst upp är det sedan förra veckan thailändskt: Ariya Jutanugarn.

Jutanugarn den yngre, vars storasyster Moriya är världselva, är med totalt sex under par på delad 13:e plats inför söndagens avgörande i British Open och ska inte räknas bort helt från segerstriden. Men om det ska bli en tredje majortitel – hon vann US Open tidigare i år och British Open 2016 – måste Jutanugarn junior jaga i kapp bland andra landsmaninnan Pornanong Phatlum, som överraskande leder på 13 under par.

- Moriya och Ariya inspirerar oss andra thailändska golfare mycket. De har fått oss att förstå att vi också kan göra det, att vi kan vinna tävlingar på touren. Det får oss att jobba hårdare, säger hon.

Ingen favorittävling

Inför tävlingen på Royal Lytham St Annes hade Sverige fler spelare på plats än Thailand, tio mot nio, men styrkeförhållandet svängde ordentligt när kvalgränsen drogs. Sex thailändskor fick spela vidare i helgen, jämfört med bara två svenskor, Pernilla Lindberg och Madelene Sagström.

Phatlum, nummer 97 på världsrankningen, har gjort 14 birdie och bara en bogey på väg in i söndagens spel. Hon är helt inställd på att trotsa sina sju tidigare prestationer i British Open: missad kvalgräns, missad kvalgräns, missad kvalgräns, delad 27:a, missad kvalgräns, missad kvalgräns, missad kvalgräns.

- Linksgolf har varit ganska tufft för mig men nu har jag mer erfarenhet och litar mer på min sving. Det betyder allt, säger hon.

"Känn glädjen"

Ariya Jutanugarn, som blev världsetta för andra gången när hon vann genrepet Scottish Open, har ett råd att ge Phatlum och övriga landsmaninnor i startfältet och på hemmaplan.

- Sätt upp mål men se framför allt till att gå ut och ha kul, Känn glädjen i varje ögonblick, säger 22-åringen.