Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrköpings Simon Thern, näst längst till höger, firar sitt 4–1-mål med lagkompisarna.

Thern ger inte upp drömmen om SM-guld

Simon Thern ger inte upp drömmen om ett SM-guld med IFK Norrköping – och han snuvar gärna sin gamla klubb AIK på Lennart Johanssons pokal med hjälp av gamla lagkompisar i Skåne.

Thern, 26, har hunnit mycket redan i karriären. SM-guld med Helsingborg och Malmö FF, en sväng i Heerenveen och förra säsongen spelade han med AIK på lån från den nederländska klubben.

I vintras klev IFK Norrköping in och köpte honom.

Thern har under hela säsongen varit en viktig pusselbit i managern Jens Gustafsson bygge. Hur bra det blir redan 2018 återstår att se, men efter 4–2 mot Östersund på Östgötaporten ser det ut som att Norrköping säkrar minst en kvalplats till Europa League.

Pratar gärna guld

Med tre omgångar kvar är försprånget just nu fem poäng till trean Hammarby och sex poäng till fyra Häcken.

Men Thern siktar högre än så. När Gustafsson konsekvent vägrar prata om guld, kontrar han:

- Det gör jag gärna. Det är tre matcher kvar och just nu tre "pinnar" som skiljer. AIK har varit himla stabila hela säsongen och ska de släppa poängen nu så måste de ha sin största "dipp" för säsongen och det är helt enkelt det vi får förlita oss till.

- Samtidigt måste vi göra vårt jobb.

För Norrköping var det sista chansen att sätta press på AIK, som möter Malmö FF hemma på måndagskvällen.

- Vi har sagt att ska vi ha en rimlig chans måste vi gå rent. Nu har vi legat under i de två senaste matcherna, lyckats vända till seger och det stärker naturligtvis oss. Man växer, självförtroendet blir bättre och det känns riktigt bra inför avslutningen, säger Thern.

"Vi ger oss inte"

- Tyvärr kan vi inte påverka AIK mer än vad vi har gjort. Men vi ger oss inte. Vinner Malmö är det tre poäng som skiljer med tre omgångar kvar och då är det inte så himla klart längre.

TT: Malmö FF är väl rimligen motiverat eftersom de kan ta en av Europa League-platserna?

- Absolut, det är inga konstigheter med deras motivation. De har dessutom så många skickliga spelare. Jag har sagt tidigare att Malmö är det bästa lag vi mött tidigare i år, både hemma och borta. Det är det tyngsta och tuffaste laget att möta, säger Thern.

För andra matchen i rad hamnade Norrköping i underläge, men som mot Kalmar kom det en vändning mot Östersund. Alexander Fransson och Kalle Holmberg såg till att Tom Pettersons 0–1 blev 2–1 i paus.

- Det är många matcher då vi har fått slita ont i hela vägen in i mål, men efter 3–1 (Lars Krogh Gerson på straff) gick musten ur dem lite.

Thern satte sista spiken, en härlig träff från distans – och det med högerfoten. Vanligtvis hade det inte varit något märkvärdigt med det, men han hade avstått veckans alla träningar just för att han hade ont i låret och länge var tveksam till spel.

- Det var en liten spasm med benet där och så flög 4–1 in. Jag har haft problem med just det, att slå till bollen. Det kanske är ett recept att vila sig i form, skojar han.

På tilläggstid reducerade Hosam Aiesh för Östersund på straff.