Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Thern och Simon Skrabb firar Therns 1–0-mål mot AIK i höstas. Nu hoppas Thern kunna snuva AIK på SM-guldet.

Thern: "Känns som om vi har ett gott go"

Managern Jens Gustafsson har konsekvent vägrat att ta ordet SM-guld i sin mun. Inte Simon Thern. IFK Norrköpings frispråkige mittfältare har tagit fajten verbalt med AIK och aldrig gett upp hoppet.

In i det sista finns det kvar.

- Det är klart att jag hoppas att vi vinner guldet, men först och främst måste vi ta Häcken. Slår vi dem får vi be till högre makter att bröderna Elm har en bra dag och Kalmar kan stöka till det för AIK.

Saker och ting kunde ha varit annorlunda för Simon Thern. Han kom hem, något stukad och med en skadesliten kropp, till allsvenskan förra året med avsikten och förhoppningen att få fart på en karriär som gått i stå i Heerenveen.

Thern valde AIK.

Det gick inte som han tänkt sig, men så här inför söndagens raffinerade avslutning på serien, där kampen om Lennart Johanssons pokal står mellan hans gamla och nuvarande arbetsgivare, finns ingen bitterhet, inget agg.

Simon Thern är uppväxt med elitfotbollens villkor. Du platsar. Eller så platsar du inte. Det är upp till din tränare att avgöra. Men Rikard Norlings laguttagningar förra hösten bäddade för en flytt till IFK Norrköping, som löste Thern från Heerenveen.

TT: Vad fick dig att göra det valet?

- När jag var i allsvenskan senast, innan jag kom tillbaka till AIK, var IFK Norrköping ett lag som slogs för att överleva i allsvenskan. Under tiden jag var borta har klubben byggt upp ekonomiska muskler och kunnat plocka hit spelare som håller en hög nivå. Jag tyckte också att de spelade en fantastiskt fin fotboll. Det lockade mig mest av de alternativ jag hade.

Bra miljö

- Jag hade kanske kunnat tjäna mer pengar någon annanstans, men i det stora hela kände jag att du ska spela fotboll och ha roligt. Det kändes som en bra miljö att komma till.

I den har Thern hittat tillbaka till den spelare han vet att han kan vara.

- Jag har väl fått hyfsat fart på det igen, det måste man ändå säga efter några knackiga år med skador och förra året som inte blev som jag hoppades.

TT: Vad var det som inte riktigt fungerade i AIK?

- Jag tyckte att det fungerade ganska bra. Jag hade varit borta länge och spelade egentligen hela vårsäsongen och tyckte att jag växte in i det mer och mer. Jag tyckte att jag hade den form i kroppen igen som när jag var som bäst.

- Det var egentligen då jag plockades bort och fick inte spela så mycket i slutet. Min uppfattning var att Rikard (Norling) tyckte att jag gjorde för få poäng i den roll jag hade.

Hemmastarkt Häcken

För att Thern ska få sitt fjärde SM-guld (efter ett med Helsingborg och två med Malmö FF) krävs till att börja med att Norrköping vinner mot Häcken på Bravida arena – och så måste AIK förlora borta mot Kalmar.

- Det finns många parametrar som talar för att AIK ska knipa minst en poäng. De har förlorat en match på hela året och det var här, säger Thern och sveper med blicken ut över den lätta dimman hemma på Östgötaporten.

- Ska de förlora en till vore det ju passande om det sker nu.

Häcken har hittills inte förlorat hemma (tio vinster och fyra oavgjorda) i allsvenskan i år.

- Häcken är självklart jäkligt starka, men nu fick de stryk senast (0–1 mot Hammarby, och kan inte ta tredjeplatsen som betyder kval till Europa League) och det var kanske ingen nackdel, säger Thern.

Ska bli pappa

TT: Hur ser du på din vistelse i Norrköping. Är det en språngbräda ut eller ser du det här i ett längre perspektiv?

- Det är klart att om du får ett jättebra erbjudande och det skulle locka fotbollsmässigt och klubbarna kommer överens, då skulle jag kunna hoppa på det.

- Men med tanke på min trivsel här... fotboll är inte bara att tjäna pengar, man måste leva också. Jag ska bli pappa i januari och får ta hänsyn till annat än bara mig. Min sambo är från Stockholm och jag är från Värnamo. Geografiskt ser det ganska bra ut för att stanna här ett tag – och om inte annat för att komma tillbaka en dag.